3D printmarktApplications

RapidPro 2019: Defigne.Design.Produce

Met een druk bezochte netwerkbijeenkomst is de aftrap gegeven voor RapidPro 2019. De negende editie alweer, die komend jaar plaatsvindt onder het motto Define.Design.Produce. Het Mikrocentrum heeft een aantal belangrijke partners uit de sector aan de beurs weten te binden. Hierdoor zullen er bijvoorbeeld meer businesscases van 3D printen gedeeld gaan worden.

 

Negende editie RapidPro: nog meer focus op de businesscase

RapidPro 2019 wordt de vuurdoop voor Tom Wessels, even project manager bij het Mikrocentrum, die het stokje overneemt van Els van de Ven. Zij blijft als manager evenementen RapidPro natuurlijk wel van nabij volgen. Tijdens de netwerkbijeenkomst wees Tom Wessels op de grote investeringsbereidheid onder de bezoekers van RapidPro 2018. “Een op de drie bezoekers had dit jaar een concrete investeringsvraag. Ze komen niet alleen kijken, maar willen concreet kopen.”

Els van de Ven en Tom Wessels, die de organisatie van RapidPro 2019 van haar overneemt.

 

Samenwerking met Flam3D

Het motto Define.Design.Produce heeft daar alles mee te maken. Het motto weerspiegelt aldus Tom alles waar RapidPro voor staat. Om in de productie volume te kunnen maken, zul je aan de voorkant duidelijk moeten hebben wat je wilt. Een van de nieuwe initiatieven op dit vlak is het delen van businesscases, zowel op de beurs als vooraf. Flam3D vult een van de twee themadagen in met presentaties waarin er veel ruimte is voor de businesskant van 3D printen alsook voor de bedrijfsmatige aspecten die amper belicht worden.

 

AM-markt kan alleen maar groeien

Kris Binon, directeur van Flam3D, gaf nog eens aan dat de samenwerking met RapidPro mede ingegeven wordt door het feit dat er in de Benelux behoefte is aan een goede 3D printbeurs. “We willen van de exposanten weten waar de cases zitten, waar we de volgende gebruikers kunnen vinden, zodat we die naar de beurs kunnen halen.” Kris denkt dat de AM-markt maar één richting op kan: groeien. “Met dalende kosten kan het potentieel alleen maar toenemen. De techniek gaat echt richting serieproductie. Er zijn al voorbeelden van series tot 180.000 stuks.” De toepassingen verspreiden zich vanuit high end markten zoals de lucht- en ruimtevaart naar sectoren zoals de automobielindustrie, toolingindustrie en andere sectoren. En binnen die sectoren ziet hij 3D printen verschuiven richting customization van goedkopere automodellen en het printen van spare parts.

 

Tijdens de bijeenkomst werden er ideeën uitgewisseld hoe bepaalde thema’s op de komende editie nog beter belicht kunnen worden.

 

Naar geïntegreerde AM-systemen

Deze trend weerspiegelt zich ook in de hardware, de 3D printers. “Fabrikanten vertrekken niet meer van één printer maar bouwen volledige AM-systemen”, aldus Kris Binon. “Elke fabrikant is bezig na te denken waar zijn 3D printer past in het bredere plaatje.” Als opvallend voorbeeld hiervan haalde hij het AM-systeem van Additive Industries aan. Een uitzondering in de branche, volgens Kris Binon. “Het is een mooie contradictie dat ze alles in één machine integreren.”

 

Remt innovatietempo de investeringen af?

Worden de investeringen in additive manufacturing technologie echter niet afgeremd door het enorm hoge tempo waarmee nieuwe of quasi nieuwe technologieën op de markt worden gebracht? Die vraag wierp Franc Coenen, hoofdredacteur van 3D Print magazine op, dat dit jaar eveneens partner is van RapidPro. Hij schetste een overzicht van de vele technologieën die de laatste jaren zijn gepresenteerd of aangekondigd. Ook toonde hij beloftes van verschillende nieuwkomers, dat ze 3D printen sneller, goedkoper en makkelijker maken. “Ziet de MKB-ondernemer, die moet investeren, door de bomen het bos nog?”, aldus Franc Coenen. “Schrikt dit ondernemers af?” Hoe beslis je immers in welke technologie je investeert? De vraag die daarvoor eerst beantwoord moet worden is volgens hem het vinden van een verdienmodel. Hoe kun je met 3D printen waarde creëren voor bestaande en vooral nieuwe klanten? Met die vraag moeten de bedrijven snel aan de slag gaan. Define, design en dan pas produce: de keuze voor de technologie is de laatste stap in dit proces.

 

Het prototype voor het automatisch wisselen van het bouwplatform, zoals Lay3rs dat samen met Fontys Hogescholen heeft ontwikkeld, met steun van Metropool Regio.

 

Geautomatiseerde 3D printerfarm

Dat is een kwestie van aan de slag gaan en out of the box durven te denken. Een goed voorbeeld hiervan schetste Albert Falck van Lay3rs in Eindhoven, Samen met Koks Podopraktijk in Gemert werkt hij aan een concept voor een 3D printerfarm voor het printen van gepersonaliseerde steunzolen. Samen met studenten van Fontys Hogescholen is er een automatiseringsconcept ontwikkeld. Deze ‘robot’, zoals Albert Falck het noemt, wisselt het bouwplatform van een Ultimaker in de printerfarm als de printjob klaar is. Op deze manier kan een printerfarm van 14 Ultimaker 3D printers tegen lagere investeringskosten en lagere operationele kosten 50% meer productie maken dan momenteel drie freesmachines. (meer hierover binnenkort).

RapidPro 2019 vindt op 13 en 14 maart 2019 plaats in Veldhoven. Andere partners zijn dit jaar het Fraunhofer Project Center in Enschede en TNO.

 

Back to top button