ManufacturersTechnology

EOS zet met 3IGITAL in op productie in geïntegreerde waardeketens

Nu 3D printen een volwassen technologie wordt, is het tijd voor de specifieke mogelijkheden van AM om complete supply chains en waardeketens te digitaliseren. De productie van de toekomst is een geïntegreerde productie: connected productiecellen die additief complete, smart producten maken. Dat zegt Güngör Kara, bij EOS benoemd tot Chief Digital Officer. 3IGITAL is het EOS concept hiervoor.

 

Nieuwe CDO: iteratief producten verbeteren door data van smart producten terug te koppelen naar maakproces

Güngör Kara heeft de afgelopen jaren bij EOS de consultancytak Additive Minds uitgebouwd. Daar blijft hij verantwoordelijk voor. Maar hij gaat tevens aan de slag met het thema digitalisering. Daarbij staat het 3IGITAL concept van EOS voorop.

 

Waardeketens gaan veranderen

Additive Manufacturing is een digitale maaktechnologie. Vanuit een CAD model worden de producten geproduceerd, zonder verdere gereedschappen. Als je dat combineert met slimme producten, met geïntegreerde intelligentie, ontstaan er hele nieuwe mogelijkheden. Onder de noemen 3IGITAL pakt EOS dit op. “Hiermee ontsluiten we de nieuwe dimensies voor de toekomst: slimme componenten voor slimme toepassingen”, zegt Güngör Kara. “De digitale transformatie met industrieel 3D printen als centrale technologie, zal in de toekomst complete waardeketens veranderen.”

 

* Güngör Kara is bij EOS benoemd tot Chief Digital Officer (Foto EOS)

 

Iteratieve verbeterstappen door geïntegreerde sensoren

3D geprinte onderdelen leveren vandaag de dag al in menige toepassing meerwaarde. De volgende stap zal zijn om de voordelen te vergroten door bijvoorbeeld sensoren in de 3D geprinte onderdelen te integreren. Het doel is dat deze slimme 3D geprinte onderdelen data verzamelen waarmee de volgende serie producten verbeterd kan worden. Iteratieve verbeterstappen. Volgens Güngör Kara ontstaan hiermee heel nieuwe mogelijkheden om waardeketens vorm te geven, waarbij onderdelen continu verbeterd worden om vervolgens weer digitaal geproduceerd te worden via 3D printen. Design, productie en de inzet van een component worden zo digitaal aan elkaar gekoppeld. De waarde hiervan overstijgt het belang van een enkele onderneming en kan complexe waardeketens ingrijpend gaan veranderen. De toekomst van productie is volgens de nieuwe EOS CDO niet digitaal of additief, maar vooral geïntegreerd.

EOS levert niet alleen 3D metaal en kunststof printers, maar helpt bedrijven via Additive Minds ook in het transformatieproces. Daartoe heeft EOS begin dit jaar in Düsseldorf een applicatiecentrum geopend dat zich onder andere op de Benelux richt. Op 3D print magazine kun je hier meer over lezen. EOS wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Bender AM.

 

Back to top button