Manufacturers

CEAD neemt nieuwe huisvesting in gebruik

Techleap ambassadeur Prins Constantijn roemt aandacht voor proces bij CEAD

CEAD heeft in Delft de nieuwe, fors grotere huisvesting officieel geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van veel partners, klanten en relaties van de fabrikant van groot formaat 3D printers. Ook Techleap ambassadeur prins Constantijn was bij de opening aanwezig. Wat hij van de Nederlandse positie in de wereld van groot formaat 3D printen vindt?


Het boegbeeld van de Nederlandse tech starters toonde zich onder de indruk van wat Lucas Janssen en Maarten Logtenberg tot nog toe hebben opgebouwd. Hij gaf in een gesprek met de beide oprichters toe doorgaans niet naar openingsfeestjes te gaan “Dat is niet mijn job. Ik ga alleen als het bedrijf iets speciaals doet.” 

Technologische oplossing kan nog zo superieur zijn, voor meerwaarde moet je naar het hele proces kijken

Prins Constantijn, ambassadeur Techleap
Lucas Janssen, Maarten Logtenberg en prins Constantijn in gesprek over de positie van de Nederlandse 3D printindustrie als het om groot formaat printen gaat..


Nederland kent nog geen marktleiders in 3D

En daar hebben de twee entrepreneurs prins Constantijn van weten te overtuigen. Maar niet met de uitnodiging voor de opening waarin CEAD Nederland toonaangevend noemt op het vlak van groot formaat 3D printen, met bedrijven als Vertigo. MX3D en Ramlab en CEAD zelf als het om thermoplasten gaat. Constantijn van Oranje-Nassau laat zich niet snel verleiden tot uitspraken dat we in Nederland ergens koploper in zijn. Hij is daar sceptisch over, zegt hij. “Als je koploper bent, moet je volgers hebben en erkend worden in de markt.” Tot nog toe is geen van de Nederlandse 3D print bedrijven erin geslaagd uit te groeien tot een wereldmarktleider.


CEAD kijkt naar het hele proces
Dat hij toch naar de opening van CEAD kwam, komt doordat hij niet alleen onder de indruk is van de technologie maar vooral respect heeft voor het indrukwekkende groeitraject dat CEAD heeft doorgemaakt. “Dat hebben ze zelf gefinancierd. Het entrepreneurs aspect en het feit dat ze zelf een nieuwe markt hebben gecreëerd, dat heeft me overgehaald.” Daarnaast wees prins Constantijn erop dat CEAD nadrukkelijk naar het hele proces heeft gekeken. Een oplossing kan technologisch nog zo superieur zijn, om echt meerwaarde te bieden moet je als engineering team het hele proces doordenken.

Automatisering en lokale productie jagen groei van root formaat 3D printen aan


Focus ligt op de applicatie

Precies dit laatste is volgens Lucas Janssen, samen met Maarten Logtenberg oprichter van eerst 3D printerfabrikant Leap Frog en daarna CEAD, wat de fabrikant van de Flexbot AM voortdurend doet. “Engineers houden ervan om te focussen op het product, de machine. Bij ons gaat de grootste aandacht uit naar de applicatie.” Want elke nieuwe technologie die je introduceert moet barrières overwinnen. Groot formaat 3D printen, waar CEAD sinds 2018 aan werkt, is volgens hem de oplossing die past bij bedrijven die vaak maar een tiental stuks per jaar van een product nodig hebben en daardoor hun productieproces niet kunnen automatiseren, “Dat is echt waarin we excelleren, kleine series.” Hierdoor kunnen de klanten makkelijker reshoren, een trend die hij momenteel sterk ziet opkomen. Automatisering en lokaal produceren zijn de twee aspecten die de groei van CEAD een impuls geven.

CEAD had voor het openingsfeest veel ruimte vrijgemaakt voor partners en kennisinstellingen waarmee het samenwerkt.

De nieuwe CEAD fabriek biedt volop ruimte voor zowel de R&D werkzaamheden als de productie van de Flexbot AM systemen. De bedrijfshal ligt vlakbij de campus van TU Delft, iets dat men ook in de toekomst zo wil houden. Lucas Jansen noemde de nabijheid van het ecosysteem van beroepsonderwijs en hoger onderwijs essentieel voor de ontwikkeling van een bedrijf als CEAD.

Foto: het managementteam van CEAD, Lucas Janssen (CEO), Charléne van Wingerden (CCO) en Maarten Logtenberg (CTO) openen met vuurwerk de nieuwe huisvesting va CEAD.

Back to top button