Technology

Trumpf introduceert supportfree 3D printen op EMO Hannover

Nieuwe software in TruTops Print én verbeterde gascirculatie

Door verbeteringen in de TruTops Print software kunnen voortaan ook de metaalprinters van Trumpf tot een overhang van 15 graden 3D printen zonder supportstructuur. Een van de eerste klanten die de nieuwe software hebben getest, is toolcraft. Trumpf demonstreert het supportfree 3D metaalprinten op de EMO Hannover 2023.


“Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks support structuren nodig voor 3D-printen. Dit bespaart constructietijd en materiaal”, zegt Lukas Gebhard, Process Developer Additive Manufacturing bij toolcraft. De Duitse toeleverancier is onder andere actief met AM in de halfgeleiderindustrie. “Dankzij ondersteuningsvrij printen hoeven we de onderdelen bijna nooit opnieuw te bewerken.”

Inwendige koelkanalen met grote diameter of impellers nu wel printbaar

Foto’s: TRUMPF / Jan Potente

Inwendige koelkanalen met grote diameter

Lukas Gebhard zegt dat toolcraft met supportfree 3D printen zelfs in staat is projecten te realiseren die voorheen onmogelijk waren om te 3D printen. Als voorbeeld noemt hij near net shape printen van interne koelkanalen met een grote diameter. Zonder support lukte dat tot nog toe niet. Zelfs met moeilijk te bewerken materialen, zoals roestvrij staal, is 3D printen met de technologie van het hightech bedrijf in veel gevallen mogelijk zonder ondersteunende structuren. Dit is een van de nieuwe mogelijkheden die ontstaan dankzij de nieuwe software.

Verbreding toepassingsgebied AM

De kunst is het om met de juiste belichtingsstrategie zowel eigenspanningen als oververhitting van het materiaal in de overhang te vermijden, zo merkt Timo Degen, Productmanager AM bij Trumpf op. Met TruTops Print belicht de 3D printer verschillende delen van het onderdeel met de optimale strategie voor elk positie op de bouwplaat, waardoor er geen ondersteuningsstructuren nodig zijn. De verbeterde gasstroom van de nieuwe Trumpf 3D printers maakt uniforme procescondities mogelijk en ondersteunt het printen zonder support structuren. Toepassingen zijn er legio, maar met name in hydraulische componenten, warmtewisselaars en gereedschappen. Nieuwe toepassingen zijn onder andere centrifugaal compressoren of zogenaamde waaiers, propellers met een omhulsel. Tot nu toe konden fabrikanten alleen waaiers met ondersteunende structuren printen vanwege hun overhangende hoeken. “Daarom was 3D-printen economisch gezien geen alternatief voor conventionele productie. Dat is nu veranderd”, zegt Degen.

Trumpf staat in de Additive Manufacturing Area op EMO Hannover 2023. Gratis toegangskaarten krijg je via deze link

Back to top button