ApplicationsTechnology

Noors olieplatform start samen met Roboze digital warehousing en 3D print aan bood

Kortere leadtime en onderdelen die minder gevoelig zijn voor corrosie

Het Noorse Aker BP, actief in de exploratie naar olie- en gas in de Noordzee, heef voor het eerst een Roboze Plus Pro 3D printer geïnstalleerd aan boord van het SKARV platform. De 3D printer wordt gebruikt om op het platform onderdelen te printen van vezelversterkte kunststoffen. Het is de eerste stap op het platform naar een digital warehouse.


De productie van componenten direct op het Floating Production Storage and Offloading platform (FPSO), waar olie en gas tijdelijk worden opgeslagen, betekent een paradigmaverschuiving in de benadering van onderhoud en offshore toeleveringsbeheer. Deze innovatie verhoogt niet alleen de operationele efficiëntie, maar vermindert ook de impact op het milieu door afvalvermindering en on-site productie. De opslagruimte op zo’n drijvend platform is beperkt en dus kostbaar; stilstand doordat onderdelen stuk gaan die niet voorradig zijn is nog duurder. Lokale productie met 3D printen kan daarom een grote rol spelen. Je hoeft alleen het materiaal op te slaan en print de onderdelen on-demand.

3D printen van onderdelen lost ruimtegebrek aan boord FPSO platform op

De video over het digital warehouse aan boord van het platform.


Geen last van corrosie

Het Italiaanse Roboze heeft samen met Biesterfeld Norge AS, leverancier van chemische producten en kunststoffen, en Aker BP, een Noors olie- en gasbedrijf, een video gemaakt over het 3D printen on-demand op het platform. Hierin wordt ook nader ingegaan op de betekenis van high performance kunststoffen in een sector die bekend staat om een corrosiegevoelige omgeving. Het gebruik van kunststoffen kan de nadelen en de risico’s die verbonden zijn aan metalen componenten in de offshore industrie verkleinen.

Dichtstbijzijnde leverancier op 200 km

Kjetil Eikeland, productiemanager aan boord, zegt dat de super polymeren zoals PEEK, PEKK en carbon PEEK, corrosieproblemen van onderdelen voorkomen. Bovendien kan de onderhoudsploeg direct onderdelen die stuk gaan 3D printen of zelfs het design aanpassen om ze te verbeteren. De dichtstbijzijnde leverancier zit op 200 kilometer van het platform. Levertijden lopen uiteen van weken tot maanden. Digital warehousing en 3D printen verkort deze leadtime tot uren.

Foto boven: het betreffende platform (foto Aker BP)

Back to top button