Applications

3ID Printing lanceert gepersonaliseerd mondmasker: Vital Mask

Op maat geprint mondmasker biedt meer draagcomfort

Het Vlaamse 3D printbedrijf 3ID Printing heeft een gepersonaliseerd mondmasker ontwikkeld, dat voor meer draagcomfort zorgt. Klanten scannen zelf met hun iPhone hun gezicht; daarna print 3ID Printing het mondmasker precies op maat, voorzien van de naam van de gebruiker. Omdat de maskers kwalitatief hoogwaardig zijn, overweegt men een certificering voor medische toepassingen.


Dave Vanhove, oprichter en eigenaar van 3ID Printing, richt zich normaal op de productie van prototypes en kleine tot middelgrote series. Het 3D printservicebureau uit Zedelgem was enkele jaren geleden het allereerste dat hiervoor een HP MultijetFusion 3D printer ging gebruiken. Nu komt de ondernemer met een eigen product op de markt: Vital Mask. “Voor zover ik weet, zijn we de eerste met een precies op maat geprint masker.”

Mass customization

Dave Vanhove: “Met Vital Mask hebben we een mondmasker ontworpen dat perfect is afgestemd op de vorm van iemands gezicht door gebruik te maken van een gezichtsscan. Daardoor ervaart de gebruiker het masker niet als storend tijdens de uitoefening van het werk of in de vrije tijd.” Door de gezichtsscan als vertrekpunt te nemen laat het Vlaamse bedrijf de kracht van 3D printen zien, namelijk mass customization. Elk masker is klantspecifiek maar de software die 3ID Printing heeft laten ontwikkelen voorkomt handmatig aanpassen van elk CAD-model. De masters worden batchgewijs geproduceerd op de HP machine.

Meer draagcomfort door personalisatie

De aanleiding om Vital Mask te ontwikkelen ligt in de Covid-19 pandemie, waardoor de vraag naar mondmaskers enorm is toegenomen. Een van de problemen is echter het draagcomfort. Wegwerpmaskers passen nooit perfect. Dat merken bijvoorbeeld mensen die een bril dragen: bij het uitademen slaat de hete adem neer op het brillenglas. De keuze voor de Bellus 3D scan app voor de nieuwe generaties iPhones heeft te maken met de kwaliteit van de selfiecamera in deze smartphone. Dave Vanhove: “Deze beide modellen hebben een dusdanig goede selfiecamera dat we een heel goede scan krijgen in amper 30 seconden.” Als alternatief voor andere smartphones kan men Meshroom gebruiken, maar die is kwalitatief iets minder en omslachtiger. “We verwachten echter dat in de meeste bedrijven wel mensen zijn met een iPone 10 of 11.”

Uiteindelijke gebruikskosten lager en beter voor het milieu

Want Vital Mask is met name bedoeld voor bedrijven waar medewerkers meerdere uren per dag een mondmasker moeten dragen. Mede daarom 3D print men de naam van de drager mee in het masker, zodat het echt een persoonlijk beschermingsmiddel wordt. De initiële aankoopprijs van een Vital Mask verdient zich volgens Dave Vanhove binnen enkele maanden terug, omdat het van PA12 geprint masker eenvoudig in een vaatwasser gereinigd kan worden of op een andere manier gedesinfecteerd. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tot 140 graden C. De verwisselbare filters zelf kosten €0,10 en kunnen tot 4 uur lang dienst doen. “Na enkele maanden ben je goedkoper uit dan een chirurgisch wegwerpmasker; het sluit beter aan en het is beter voor het milieu dan altijd wegwerpmaskers dragen”, vat Dave Vanhove de voordelen nog eens samen.

In de toekomst ook voor medische toepassingen?

Het Vital Mask masker is volgens hem kwalitatief vergelijkbaar met een FP2 masker. Voor medische toepassingen mag het echter nog niet gebruikt worden omdat een medische certificering ontbreekt. Dit vergt niet alleen een extra investering, er is ook nog eens het probleem dat de testapparatuur is afgestemd op flexibele maskers en niet op het harde kunststof masker. “We wachten eerst af hoe de markt reageert en kijken dan of we eventueel alsnog voor medische certificering gaan, omdat we dan ook aan hospitalen zouden kunnen leveren.”

Back to top button