ApplicationsMaterials

BASF pakt op K 2019 uit met 3D print toepassingen

BASF legt komende week op de K 2019, ’s werelds grootste kunststoffenbeurs, veel nadruk op materialen voor 3D printen. Samen met Daimler presenteert de kunststoffenproducent een motorsteun, 3D geprint met Ultrasint PA6 MF. Met Hymer is de camper van de toekomst ontwikkeld, waarin meer dan 100 3D geprinte onderdelen zijn verwerkt. En samen met BASF dochter Colors & Effects (BCE) wordt een nieuw filament getoond dat met pigmenten van BCE is ingekleurd.

 

BASF 3D Printing Solutions (B3DPS) wil niet alleen met een breed portfolio materialen maar ook met concrete toepassingen de bezoekers van de K 2019 overtuigen dat 3D printen in veel toepassingen een technologie kan zijn om in te spelen op veranderende eisen. Dat toont men onder andere aan de hand van een concept camper die samen met Hymer werd ontwikkeld. B3DPS ziet deze markt als bijzonder attractief voor 3D printen omdat fabrikanten hun producten kunnen personaliseren voor de klant.

Meer dan 100 onderdelen VisionVenture camper 3D geprint

3D printen is een sleuteltechnologie voor de digitale productie

De materialen zijn inmiddels geschikt voor zowel onderdelen voor het interieur als voor het exterieur van kampeerwagens. Met coatingssystemen van andere BASF bedrijven kunnen de 3D geprinte onderdelen gekleurd en verder afgewerkt worden. “Voor de digitale productie van de toekomst is 3D printen een sleuteltechnologie” zegt Volker Hammes, vice president business build-up bij BASF 3D Printing Solutions. In de conceptstudie van de camper laten Hymer en BASF zien wat mogelijk is met moderne kunststoffen, ook qua functionaliteit om met speciale lakken bijvoorbeeld de temperatuur in de camper met 4 graden te reduceren. Bijzonder is natuurlijk dat meer dan 100 onderdelen 3D geprint zijn. Dit zijn zowel interieur- alsook exterieur delen. Carrosseriedelen zijn geprint, maar ook grijpers, haakjes en de bekleding van de wielkasten. Deze laatste onderdelen zijn daarna afgewerkt met Elastocoat C, een speciale Polyurea spuitcoating van BASF. Deze coating levert een duurzame bescherming tegen steenslag, krassen en vlekken.

Dagelijks Live Talks op de stand

In de Live Talks op de stand van BASF wordt elke dag een concrete toepassing gepresenteerd. Die ziet B3DPS niet alleen in de mobility industrie, maar eveneens in de luchtvaart-, medische- consumentenproductenindustrieën. Tijdens de eerste dag van de K 2019, woensdag 16 oktober, is dat de motorsteun die samen met Daimler is ontwikkeld. Ultrasint PA6 MF levert onderdelen die zowel aan de thermische als mechanische belastingseisen van de autofabrikant voldoen. In andere Live Talks gaat B3DPS onder andere dieper in op de samenwerking met de 3D printerfabrikanten, om materialen en printers beter op elkaar af te stemmen. Ook de samenwerking met Ultimaker komt daarbij aan de orde, naast samenwerkingen die de kunststofproducent heeft met onder andere Essentium, HP, Materialise en Photocentric.

Nieuw gekleurd filament

De 3D printdivisie van BASF zoekt ook in eigen huis naar samenwerkingsmogelijkheden, zoals met BASF Colors & Effects. Samen met deze pigmentproducent is een nieuw filament ontwikkeld dat is ingekleurd met de pigmenten van deze BASF dochter. BCE heeft een eigen stand op de beurs (hal 5 C41). Daar wordt het nieuwe filament gedemonstreerd.

De K 2019 start 16 oktober


Back to top button