Applications

Revolutionair schoon toilet dankzij 3D printen

Dat 3D printen stilaan voor de meest uiteenlopende toepassingen wordt ingezet, is wel duidelijk. Dat er onderdelen voor openbare toiletten worden geprint, zullen weinigen weten. Sanitronics 3D print onderdelen voor het gepatenteerd The Revolving Toilet, onder andere in Rotterdam te vinden. Niet zonder redenen: dankzij 3D printen kan Sanitronics de productie in eigen huis doen nu de aantallen nog gering zijn.


The Revolving Toilet 

Het Rotterdamse Sanitronics ontwikkelt zelfreinigende toiletten. The Revolving Toilet is een hele bijzondere oplossing. Eigenlijk zijn het twee toiletten, met elkaar verbonden. Simpel gezegd kun je het concept vergelijken met een palletwisselaar in een CNC freesmachine, alleen dan voor het wisselen van de toiletten. Zodra het ene in gebruik is, wordt het andere in de achterliggende ruimte automatisch gereinigd. Voor de productie van bepaalde onderdelen is 3D printen de beste maaktechnologie.  

De ge-3D-printe afvoer van het innovatieve toilet van Sanitronics.

Nauwkeurige afvoer printen 

Het draaiend toilet vereist namelijk aangepaste afvoerleidingen, met een complex design en nauwe toleranties. Omdat Sanitronics dit toilet nog niet in grote aantallen produceert, zocht het bedrijf naar een oplossing om de afvoerleidingen in kleine aantallen te produceren. Via Seeda als consulterende partij is men bij een 3D printoplossing uitgekomen, namelijk een Raise3D FDM printer in combinatie met EPR InnoPET filament van BASF Innofil3D, geproduceerd in Emmen.  

Waterdicht 

De reden om voor dit materiaal te kiezen is met name de sterke hechting van de lagen. De afvoer moet immers waterdicht zijn. Door de afvoer te 3D printen hoeft Sanitronics niet nu al in kostbare tooling te investeren en kan men continu doorgaan met het verbeteren van het design.  

Seeda vertegenwoordigt behalve Raise3D ook XYZ-printing, dat de lijn industriële 3D printers steeds verder uitbreid. Seeda neemt op 4 en 5 maart deel aan RapidPro 2020 in Veldhoven.  


Back to top button