Applications

Ford 3D print 6 kilo zwaar inlaatspruitstuk in Aken

Ford heeft samen met het Digital Additive Production instituut van de RWTH Aachen een inlaatspruitstuk voor een 900 pk sterk motorblok 3D geprint. Het aluminium inlaatspruitstuk is volgens Ford het grootste 3D geprint auto-onderdeel tot nog toe voor een rijdend model. Het is ingebouwd in een F 150 van stuntrijder Ken Block. Geprint is het op de Concept Laser XLine 2000R in Aken.

Stuntrijder Ken Block heeft liever méér dan minder pk’s. Zijn nieuwe getunede Ford F-150 pick-up uit 1977, de Hoonitruck, haalt uit een 3.5 liter V6 Ecoboost blok liefst 900 pk. Dat komt voor een belangrijk deel door het speciaal aangepaste aluminium inlaatspruitstuk, een 6 kilo zwaar 3D geprint onderdeel.

Grootste 3D geprint onderdeel in rijdende auto tot nog toe

Het spruitstuk is ontwikkeld door Ford Performance engineers in de VS samen met de Europese Ford ingenieurs. Ze zijn hierbij ondersteund door het Digital Additive Production instituut, een van de AM onderzoeksinstituten van de RWTH Aachen. Het complexe inlaatspruitstuk leidt de lucht van buiten naar de turbocompressoren voor de V6 motor. In het spruitstuk zit een complexe structuur. Deze is met simulatie volledig geoptimaliseerd om het maximale motorvermogen uit het blok te halen. Raphael Koch, engineer advanced materials and processes bij Ford Europe, zegt dat dit project het team niet alleen qua design maar ook qua rekenkracht van de computers voor de simulaties tot aan de limiet heeft gebracht.

3D printen enige mogelijke maaktechniek

Toen het ontwerp klaar was, bleek de honingraatstructuur niet maakbaar met traditionele technieken. Daarom heeft men uiteindelijk gekozen voor 3D printen. Het onderdeel is in Aken 3D geprint bij de RWTH. Dat duurde vijf werkdagen. Het uiteindelijke product dat in de truck is ingebouwd, weegt 6 kilogram en is geprint in aluminium. In Aken beschikt men over de grote Concept Laser X Line 2000R. Deze is geschikt voor het printen van dit soort grote onderdelen.  “Dit is mijn favoriete onderdeel van de Hoonitruck”, zegt stuntrijder Ken Block. Waarom? “Omdat het 3D geprint is, Je kunt dit niet maken met gieten of een andere techniek.” Ken Block gebruikt de Ford F 150 voor zijn nieuwste Gymkhana TEN video.

Back to top button