Applications

Stryker zet vol in op 3D metaalprinten implantaten

Stryker, fabrikant van chirurgische instrumenten en medische implantaten, heeft een nieuwe reeks welvelkolom implantaten ontwikkeld. Dankzij 3D metaalprinten kunnen de titanium blokjes die op de plaats komen van een tussenwervelschijf veel meer patiënt specifiek worden geproduceerd dan tot nog toe. Ook vergroeit het weefsel beter dankzij de poreuze structuur die men 3D print.

 

AM proces levert betere en méér patiënt specifieke implantaten voor wervelkolom

De Tritanium PL Cages zijn bedoeld voor patiënten die een lumbale wervelkolom operatie ondergaan. Bij deze ingreep plaatst de neurochirurg, na het verwijderen van de tussenwervelschijf, één of twee blokjes (cages) op de vrijgekomen plaats. De blokjes verhinderen dat de wervels ‘inzakken’. Op den duur groeien de wervels via het ingebrachte blokje aan elkaar vast.

 

Resultaten pré klinische onderzoek

De Spine divisie van Stryker heeft de nieuwe Tritanium PL Cage onlangs gepresenteerd op het jaarcongres van de American Academy of Othopaedic Surgeons. Tijdens de conferentie toonde Stryker de resultaten van een pré klinische studie. Hierin zijn de biomechanische prestaties van de cages onderzocht en het ingroeien van menselijk weefsel in de poreuze structuur. Overigens betekent patiëntspecifiek in de praktijk dat er verschillende formaten blokjes (cages) beschikbaar zijn: naast de 4 basis afmetingen kunnen ze in 8 verschillende hoogtes worden gemaakt. Hiermee kan voor elke individuele patiënt een beter passend implantaat geselecteerd worden.

 

Poreuze buitenkant, lattice structuur binnenin

Het 3D printproces biedt de engineers van Stryker meer flexibiliteit in het ontwerpen van de cages. Vooral spelen met porositeit ziet Stryker men als een van de wezenlijke voordelen voor het 3D printen van implantaten. De poreuze structuren aan de buitenkant van de cages wordt zodanig ontworpen dat ze zowel qua afmetingen, de mate van porositeit alsook de verbindingen tussen de poriën veel lijken op de menselijke botstructuur. Hierdoor kan het menselijk weefsel gemakkelijker ingroeien. Daardoor blijven de blokjes beter op hun plaats zitten. In de titanium cages print Stryker een lattice structuur, die voor de sterkte zorgt. Dankzij de open structuur kan naderhand met CT scan en röntgenstralen bekeken worden of het implantaat goed vergroeid is met de rest van de wervelkolom.

Stryker wil dit aanbod van 3D geprinte titanium cages voor de wervelkolom verder uitbreiden. Deze implantaten zijn al toegelaten door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

 

Back to top button