Technology

Roboze en Polymertal metalliseren 3D geprinte componenten

3D printerfabrikant Roboze en het Israëlische Polymertal vormen een alliantie. Polymertal gaat de Roboze One +400 3D printer inzetten voor de productie van hybride componenten. Het Israëlisch bedrijf heeft een proces ontwikkeld voor het chemisch metalliseren van kunststof onderdelen. Deze hybride componenten zijn een lichter, goedkoper en sneller te maken alternatief voor zuivere metalen componenten.

 

Israëlisch bedrijf sluit alliantie met Italiaanse 3D printerfabrikant

De gepatenteerde technologie van Polymertal is eigenlijk een metalliseer proces. Op een 3D geprint kunststof onderdeel wordt met een chemisch proces een metalen laag aangebracht. Dit metalliseren verbetert de oppervlaktekwaliteit van het 3D geprint onderdeel. Omdat het een zuivere metaallaag is, krijgt het werkstuk hiermee eveneens geleidende eigenschappen. De hechting van de metaallaag is zeer sterk; en de laag zelf laat zich weer goed verbinden met andere werkstukken. Polymertal gaat nu de hoog temperatuur 3D printer van Roboze inzetten voor het 3D printen van de onderdelen. De Roboze One +400 kan materialen zoals PEEK, Pei en Carbon-PA printen. Dit laatste is een heel nieuw materiaal van het Italiaans bedrijf.,

metalliseren
De 3D geprinte onderdelen van hoogwaardige kunststoffen worden door het metalliseren verder verbeterd qua mechanische eigenschappen.

Voordelen hybride producten

Het voordeel van het metalliseren vergeleken met volledig metalen werkstukken, is dat het gewicht aanzienlijk lager is. Tot wel 70%. Ook de kostprijs komt lager uit: gemiddeld zo’n 30%. Daarnaast wijzen de beide bedrijven erop dat de doorlooptijd om dergelijke componenten te printen en van de metaallaag te voorzien veel korter is dan een metalen onerdeel maken. De doorlooptijd kan tot de helf tkorter uitvallen. Toepassingen voor de hybride componenten zijn in meerdere servoten te vinden, zeggen de beide bedrijven. Naast lucht- en ruimtevaart zijn dat de medische industrie, elektronica en defensie-industrie.

 

Kunststof vervangt metaal

Gil Lavi, vice president Global Sales & Business Development bij de 3D printerfabrikant, ziet de samenwerking als een stap om metaal te gaan vervangen in bepaalde producten. “In de afzienbare toekomst kunnen we 3D printen integreren in de productie van zowel kunststof als metalen toepassingen. Hybride producten hebben belangrijke voordelen vergeleken met de traditionele productietechnieken voor metaal.”

Roboze wordt in de Benelux gedistribueerd door NextStep3D

 

Back to top button