3D print experts

Zilveren RAE-medaille voor professor Chris Sutcliffe

Professor Chris Sutcliffe, directeur R&D bij de Additive Manufacturing divisie van Renishaw, heeft de prestigieuze zilveren medaille van de Royal Academy of Engineering (RAE) ontvangen. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn rol in de ontwikkeling van het gebruik van 3D geprinte metalen implantaten zowel bij mensen als bij dieren. Professor Sutcliffe begon zijn onderzoek naar 3D metaalprinten al meer dan 20 jaar geleden en is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de RenAM 500Q 3D metaalprinter van Renishaw.

 

Erkenning voor hoofd R&D AM-divisie van Renishaw

De zilveren medaille van de RAE wordt toegekend aan personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan engineering in het VK, die geleid heeft tot succesvolle marktintroducties. De RAE kent elk jaar hooguit vier van deze onderscheidingen toe. Chris Sutcliffe krijgt de erkenning voor zowel zijn werk bij Renishaw, de Universiteit van Liverpool, Stryker Orthopaedics en Fusion Implants Ltd.

 

Poreuze structuur botimplantaten

Sutcliffe werkt al meer dan 20 jaar aan de ontwikkeling van AM en de toepassing ervan in implantaten. Pas in 2011 heeft hij de gedeeltelijke overstap gemaakt naar Renishaw waar hij sindsdien de AM onderzoek- en ontwikkelingsafdeling leidt. Hij is bij Renishaw gaan werken omdat hij de behoefte voelde om zijn onderzoeksresultaten te vercommercialiseren. Een groot deel van zijn onderzoekswerk heeft betrekking op 3D geprinte metalen implantaten voor medische toepassingen. Met name is hij bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe generatie bot implantaten waar het menselijk weefsel makkelijker ingroeit door hun poreuze structuur. Stryker Orthopaedics zet deze implantaten nu wereldwijd in. Professor Sutcliffe is daarnaast een van de oprichters van Fusion Implants. Dit bedrijf maakt volgens hetzelfde concept implantaten voor dieren.

 

‘Lifechanging’ voor patiënten

“Mijn hele carrière heb ik hard gewerkt aan het vercommercialiseren van additive manufacturing”, zegt Chris Cutcliffe in een reactie op de erkenning door de RAE. “Zoals AM voordelen biedt voor de aerospace en automobielindustrie, heeft de vercommercialisering van AM en aanverwante technieken het leven van wie een aandoening aan het skelet heeft drastisch veranderd. Deze award is een erkenning voor het succes van alle engineers waarmee ik heb samengewerkt.” De onderzoeksgroep die professor Sutcliffe aan de universiteit van Liverpool leidt, wordt ondersteund door Renishaw.

 

Back to top button