ManufacturersTechnology

Arcam ontwikkelt nieuwe industriële EBM metaalprinter

Het is op technologisch vlak lange tijd stil geweest rond Arcam EBM, sinds anderhalf jaar onderdeel van GE Additive. Nu komen de Zweden met een nieuw printplatform, Arcam EBM Spectra H. Het is een aanvulling op de bestaande EBM 3D printers en bedoeld voor materialen zoals titaamaluminide en later nikkelgebaseerde superlegeringen. De machine beschikt daarnaast over features die het printproces versnellen en de bediening vereenvoudigen.

 

Volgend jaar ook superlegeringen beschikbaar, Wolfraam wellicht later

GE Additive ziet producenten overal grote stappen zetten richting serieproductie met additive manufacturing. Hiervoor zoeken ze niet alleen snellere machines, die grotere bouwvolumes hebben. Ze willen ook materialen die tegen hoge temperaturen bestand zijn 3D printen, net als crackgevoelige materialen zoals titaanalumnide.

 

Spectra H: nieuwe generatie materialen

Arcam EBM brengt dit samen in de nieuwe Arcam EBM Spectra H. Wat de materialen betreft, zal de machine in eerste instantie TiAl en 718 legering ondersteunen. Vanaf 2019 komen daar dan nog nikkel gebaseerde superlegeringen bij. Het materiaalonderzoeksteam werkt echter ook aan parametersettings voor het 3D printen van wolfraam, CoCr en MMC’s, metaal matrix composieten. Deze zullen waarschijnlijk nog later beschikbaar komen voor het nieuwe systeem. Uitgangspunt is dat de machine bedoeld is voor materialen die een smeltpunt hebben hoger dan 1000 graden C. En voor high volume productie.

 

Hogere productiviteit

Om aan de eisen daarvan tegemoet te komen, bouwen de Zweden in de nieuwe Arcam EBM Spectra H een 6 kW HV-unit in, het dubbele van de huidige elektronenstraal vermogens. Hiermee wordt het voor- en naverwarmen met de helft van de tijd bekort vergeleken met de huidige 3D printers van de Zweedse fabrikant. Daarnaast zorgt dit voor een verhoging van het 3D printproces zelf. Een andere vernieuwing is dat er een beweegbaar hitteschild in de machine wordt geïntegreerd. Hierdoor kan men tijdens het printen de warmte beter concentreren rond de zone waarin het materiaal smelt. Eigenlijk is de hele bouwkamer opnieuw ontworpen. De verbeterde procedure voor de laagopbouw zal bij het benutten van de volledige bouwhoogte zo’n 5 uur bouwtijd schelen. Dit bouwvolume is in de nieuwe machine overigens bijna 40% groter: 200 bij 200 bij 380 mm tot 250 mm rond en 430 mm hoog. Tot slot is het een volledig gesloten systeem zodat poeder nooit verontreinigd kan raken door andere materialen. De container met het geprinte product en overtollig poeder wordt automatisch overgeplaatst in een uitpakstation.

 


Autokalibratie verbetert nauwkeurigheid

Arcam heeft daarnaast een nieuwe automatische kalibratie voor de elektronenbundel ontwikkeld. Arcam xQam maakt manuele kalibratie overbodig en verbetert de positie- en focusnauwkeurigheid. Dit systeem komt overigens ook beschikbaar op de huidige Qplus systemen. Het projectteam onderzoekt momenteel of het mogelijk is om de delen in de machine te kwalificeren. Om het EBM proces verder te industrialiseren, werkt men aan een vereenvoudigde setup van de machine, een gesloten poederhandling systeem. De Spectra H is voor het eerst getoond op Rapid + TCT in Texas.

 

Back to top button