ManufacturersTechnology

ColorFabb gaat Sintratec SLS printers verkopen

ColorFabb gaat de SLS 3D printers van Sintratec in de Benelux verkopen. Voor de Zwitserse fabrikant van de desktop SLS machine betekent de samenwerking uitbreiding van de markten. ColorFabb voegt met deze vertegenwoordiging een nieuwe 3D printtechnologie toe aan het portfolio dat tot nog toe enkel uit FDM printers bestond. 

 

Zwitserse fabrikant ontwikkelt desktop SLS printers

“We hebben de ontwikkelingen van desktop SLS printen op de voet gevolgd. Al in 2015 hebben we de eerste Sintratec S1 gekocht. Daarmee hebben we veel geëxperimenteerd”, zegt Ruud Rouleaux, directeur van het Venlose ColorFabb. De ervaringen hebben hem overtuigd van de meerwaarde van de technologie, die hij nu samen met de opgedane ervaringen voor het voetlicht van potentiële klanten wil brengen. Dominik Solenicki, CEO van Sintratec, beschouwt de beslissing van ColorFabb om het merk te gaan verkopen als een teken van vertrouwen.

 

ColorFabb

Ruud Rouleaux (l) samen met Sintratec CEO Dominik Solenicki. 

 

Lasersinteren voor iedereen

Het Zwitserse Sintratec wil lasersinter technologie voor iedereen toegankelijk maken. Maar vooral wil men productontwikkelaars deze technologie aanreiken zodat ze niet langer afhankelijk zijn van derden maar snel hun eigen prints in PA12 kunnen maken. “Systematisch hebben we alle componenten van zo’n systeem op de weegschaal gelegd”, zegt Christian von Burg, die de onderneming samen met twee anderen heeft opgericht over de ontwikkeling van de Sintratec S1. Telkens hebben ze de afweging gemaakt of de tot nog toe gebruikte techniek echt noodzakelijk is of dat je vergelijkbare resultaten kunt bereiken met eenvoudigere oplossingen.

Alternatieven voor duurdere componenten

Sintratec S1De twee kerncomponenten van een laser sinter printer zijn de laserbron en de spiegels voor de straalgeleiding. Deze componenten beïnvloeden de kostprijs sterk. Daarom zijn ze juist hiervoor op zoek gegaan naar alternatieven. De CO2 laserbron hebben ze vervangen door een laserdiode. Het mechanische deel en de optische componenten hebben ze van de grond af opnieuw ontwikkeld om de kosten te reduceren. Hiermee hebben ze een eerste SLS printer ontwikkeld die als bouwpakket wordt aangeboden. Hiervan hebben ze er inmiddels meer dan 100 verkocht (voor € 5.000), waarvan een belangrijk aantal in een crowdfunding campagne. Dat heeft het startkapitaal opgeleverd om een productieafdeling op te zetten. Daar wordt de Sintratec 1 geproduceerd. Deze wordt voor ongeveer € 20.000 verkocht. De S1 heeft een groter bereik: 130 bij 130 bij 180 mm (110 bij 110 mm voor de KIT versie). De laagdikte waarmee men kunststoffen print, bedraagt 100 µm.

In de september editie van 3D Print magazine stond een uitgebreid artikel over Sintratec, dat komende week deelneemt aan Formnext.

 

Back to top button