ManufacturersTechnology

Ultimaker 3 gelanceerd

Ultimaker heeft de volgende generatie 3D desktopprinter gelanceerd: Ultimaker 3. Hiermee mikt de Nederlandse fabrikant duidelijk om de industriële markt. Behalve uit de twee extruders blijkt dat uit de beschikbare materialen. Daaronder is dit keer nylon. In de fabriek in Zaltbommel heeft Ultimaker 28 van de nieuwe printers gebruikt om de time to market voor de nieuwe Ultimaker 3 te verkorten.

 

3D printerfabrikant kijkt méér dan ooit naar de professional

Vorige week merkte Jos Burger, ceo van Ultimaker, nog op dat de 3D printmarkt aan het veranderen is. “De desktop 3D-printing sector is volwassen aan het worden. Steeds meer bedrijven zien een goede reden om de technologie te gaan gebruiken, nu ze begrijpen hoe het hun business kan transformeren. Waar het voorheen alleen maar ging om het maken van prototypes en de eerste mock-ups, is 3D-printing nu een erkend alternatief aan het worden voor traditionele productiewijzen van tools en zelfs voor het op maat maken van producten voor de eindgebruiker.” Daarmee gaf hij al een voorproefje van de nieuwe Ultimaker 3.

 

 

Ultimaker
Een medewerker in de Ultimaker fabriek in Zaltbommel controleert de 3D geprinte houders voor de filamentrollen.

3e generatie Ultimaker

De 3e generatie onderscheidt zich onder andere doordat dankzij de dubbele printkop complexere onderdelen geprint kunnen worden. Ultimaker levert nu industriële kunststoffen als CPE+, PC, TPU 95A en nylon, die vorige maand ook al voor de huidige generatie beschikbaar werden gesteld. Ook komt er voor de nieuwe generatie printers een oplosbaar PVA filament voor support. De uptime van de machine wordt verhoogd door een nieuw systeem voor het wisselen van eigen filamentrollen. Ultimaker zegt dat dit in luttele seconden gedaan kan worden. Met NFC technologie detecteert de 3D printer het materiaal dat beschikbaar is en past de parameterinstellingen automatisch hierop aan. Auto leveling van het printbed is eveneens een functie die nu beschikbaar komt. Verder zijn Wifi geïntegreerd evenals USB- en ethernet aansluitingen en een camera. De printer kan dus vanaf afstand gevolg worden. Ook de software is vernieuwd en verder afgestemd op de nieuwe hardware. De makkelijk verwisselbare printkop is gebleven. De nozzle is bestand tegen temperaturen tot 280 graden C.

 

Doorbraak in productie dankzij bridge manufacturing

Jos Burger verwacht dat 3D printen de komende jaren ook gaat doorbreken als productietechniek. ‘De markten die 3D-printing-technologie omarmen (of dat in de toekomst gaan doen) zijn waarschijnlijk prototyping, tooling en productie van kleine hoeveelheden. Dat is vanwege de lagere kosten, de flexibiliteit, de ondersteuning van een grote diversiteit aan materialen en de productiesnelheid. 3D-printing verhoogt de effectiviteit van het hele proces.” Ultimaker geeft hier zelf een voorbeeld van. In de fabriek in Zaltbommel staat een 3D printfarm van 28 Ultimakers 3 waarop onderdelen voor de nieuwe printer worden gemaakt. Het bedrijf noemt dit zelf ‘bridge manufacturing’ omdat je als fabrikant hiermee de tijdspanne tussen prototype en productlancering verkort. Time to market wordt verkort. De printfarm in Zaltbommel werd gebruikt om in 4 weken tijd 700 houders voor de filamentrollen te printen. Daarbij was 90% van alle printjobs succesvol.

De nieuwe materialen zijn onder andere nylon en een oplosbaar PVA.
De nieuwe materialen zijn onder andere nylon en een oplosbaar PVA.

De Ultimaker 3 is direct beschikbaar. (Foto’s Ultimaker)

Back to top button