ManufacturersTechnology

Prima Power ontwikkelt grote en snelle 3D metaalprinter

Prima Power overweegt in additive manufacturing van metaal te stappen. Samen met een aantal partijen waaronder TNO werkt de Italiaanse machinebouwer aan een poeder depositie technologie voor het 3D printen van grote, complexe componenten. Het doel is om met 2000 cm3 materiaal per uur producten op te bouwen en ook materiaalafname in de machine te integreren.

 

TNO partner in Europees onderzoek naar 3D metaalprinttechniek grote componenten

Ezio Basso, directeur van Prima Power, heeft dat gezegd tijdens de AM Conference van Cecimo. Prima Power is de machinedivisie van Prima Industrie, waartoe ook een elektronica-en lasertak behoort. Het onderzoek gebeurt binnen een door Europese fondsen gesubsidieerd project, Borealis. Prima Industrie coördineert het onderzoek.

 

Hexapod op portaalmachine

De deelnemers aan het Borealisproject willen een hele nieuw concept voor het 3D metaalprinten ontwikkelen. Ze willen in totaal 5 additive manufacturing technieken in één machine integreren. De basis is een portaalmachine, gekoppeld aan een hexapod kop waaraan meerdere nozzles zijn verbonden. Het geheel moet binnen een halve minuut omgesteld kunnen worden naar een ander product en in een uur tijd 2000 cm3 materiaal kunnen verwerken. “We willen aantonen dat we de huidige beperkingen van additive manufacturing van metalen componenten kunnen opheffen”, aldus Basso. Zo willen de deelnemers met speciale software het opbouwen continu monitoren om fouten in de productie te voorkomen. De software stuurt eveneens op efficiënt energie- en materiaalgebruik.

 

Onderdelen tot 2000 lengte

Het ultieme doel is nog lang niet bereikt, aldus Basso in Brussel. Momenteel 3D print men grote onderdelen met 300 gram per uur (maximale afmetingen van de componenten 1500 mm lang). Kleinere componenten (tot 250 mm) worden al met 700 gram per uur opgebouwd. Uiteindelijk wil men naar 2 kilogram per uur opbouwen met een maximale lengte van de componenten van 2000 mm. Ezio Basso liet desgevraagd weten dat hij snel duidelijkheid verwacht over de haalbaarheid van het concept. “Midden 2016 willen we als Prima Industrie een beslissing nemen over we in deze markt stappen. Tegen die tijd moet duidelijk zijn hoe ver de techniek komt.” Het project voorziet in de bouw van een schaalmodel, dat medio volgend jaar klaar moet zijn, en een werkend prototype op industriële schaal tegen 2019. De technologie zelf is volgens hem niet vergelijkbaar met wat anderen momenteel doen.

 

Ezio Basso
Ezio Basso (Prima Power): medio 2016 beslissing over het bedrijf de 3D printtechnologie naar de markt gaat brengen.

 

8 miljoen euro kostend project

Het Borealisproject is begin dit jaar gestart en heeft een looptijd van 3 jaar. In totaal wordt er ruim 8 miljoen euro in geïnvesteerd, waarvan bijna 6 miljoen EU-middelen zijn. Vanuit Nederland doet TNO mee. Andere partners zijn onder meer het Fraunhofer in Duitsland, Siemens, de Polytechnische universiteit van Turijn, laserfabrikant Coherent en de Italiaanse luchtvaarttoeleverancier GE Avio, de 3D metaalprintdochter die voor GE onderdelen voor de vliegtuigmotoren gaat printen. Een van de drijfveren achter het onderzoek is het thema duurzame productie. Ezio Basso: “ Wij denken dat duurzame productie een van de business drivers is.” Additive manufacturing past in dat plaatje. “Lasertechnologie is een key enabling duurzame technologie voor groei.”

FOTO: worden dit soort grote producten straks op een portaalmachine van Prima Power 3D geprint? (De foto toont ene product 3D geprint met een andere technologie)

 

Back to top button