3D printmarktApplications

3D Systems toont verticale integratie

3D Systems was de enige van de grote fabrikanten van 3D printers die op het laatste moment besloot naar Euromold te gaan. De machines ontbraken op een enkele 3D printer na. Dat liet wel iets zien van het bedrijf dat anders onderbelicht blijft: namelijk hoe 3D Systems bezig is de keten te integreren.

Van software en scansystemen tot en met productietechniek

Je hoort het wel vaker: 3D printen is geen doel, maar een middel. Het is slechts een technologie om een product tot stand te komen. Het blijft altijd mooi om op een beurs te zien hoe in de machine laag voor laag het product wordt opgebouwd. Dat leidt echter de aandacht af van hoe de hele keten is opgebouwd. Dat was dit jaar goed te zien op de stand van 3D Systems op Euromold.

 

3D Systems laat machines thuis

Op een exemplaar van de CubePro en een Projet hadden de Amerikanen de machines thuis gelaten. Wat je wel zag, is hoe 3D Systems met een aantal overnames erin is geslaagd om de hele keten in huis te halen. Zo maken VirtualGibbs en Cimatron onderdelen deel uit van het concern. Ook Geomagic scansystemen en software maken deel uit van de marktleider op het gebied van 3D printen. Cimatron en VirtualGibbs zijn de softwarepakketten voor CDCAM respectievelijk CAM. CimatronE levert een pakket dat de gereedschapmaker in zijn volledige bedrijfsprocessen ondersteunt, van calculatie tot en met het maken van CAM-programma’s voor zowel de freesmachine, draaimachine alsook het draadvonken. CimatronE is volledig afgestemd op de stempel en matrijzenmaker, inclusief simulatie en het als je metaal gaat printen belangrijke vonken. Ook bevat de CAM-software functies voor het integreren van conformal cooling in gereedschappen. Virtual Gibbs is het CAM-programma voor freesbewerkingen. De nieuwe versie is vanaf de basis vernieuwd.

 

Belang van scantechnologie

Ook de scansystemen en software van Geomagic kunnen een belangrijke rol gaan spelen, met name als 3D printen van spare parts on demand in de toekomst een vlucht gaat nemen. Op Euromold werd in verschillende lezingen nog eens benadrukt dat hier met name voor de oudere onderdelen, waar dikwijls geen CAD-modellen van aanwezig zijn, kansen liggen. Scansystemen zijn dan onmisbaar. En of je dat de output uiteindelijk realiseert op een freesmachine (bij 3D Systems aanwezig bij dochter Quick Parts) of een 3D printer is eigenlijk niet van belang. Die keuze wordt door andere factoren bepaald.

3D Systems lag met name afgelopen zomer onder vuur bij analisten omdat het bedrijf zich geen tijd gunt de vele overnames te verteren. Terechte kritiek, maar de ketenintegratie is nog niet zo gek bekeken.

 

Back to top button