3D printmarkt

Formnext toont potentie van combinatie additieve en conventionele productie

Met 228 exposanten en 10.000 verwachte bezoekers gaat Formnext in Frankfurt voor kwaliteit. De nieuwe beurs wil vooral het potentieel tonen van de combinatie van additief met conventioneel produceren. “We tonen hoe door het samenspel van additieve technieken en conventionele productie de volgende generatie productontwikkeling ontstaat”, zegt Sascha Wenzler, unitmanager Formnext bij Mesago Messe Frankfurt. Want ook de grote spelers zien dat de integratie van technieken de beste groeikansen biedt.

 

Beursmanager Sascha Wenzler: Formnext is meer dan een 3D printbeurs

Waar staat additive manufacturing vandaag de dag in zowel Duitsland als in Europa? Zijn de bedrijven overtuigd dat hier grote kansen liggen?
Sascha Wenzler: “Additive manufacturing is in veel bedrijven al een belangrijk onderdeel van hun productontwikkeling. In enkele sectoren wordt reeds de stap naar de productie gezet. Degenen die met additive manufacturing werken, weten welke enorme mogelijkheden de technologie in de toekomst biedt. Op Formnext powered by tct zullen we het potentieel van additive manufacturing in samenspel met conventionele technieken tonen.”

Sascha Wenzler
Sascha Wenzler, projectleider: het potentieel zit in de combinatie van additieve en comventionele productietechnieken.

 

Waarom richt Formnext zich specifiek op de gereedschap- en vormenbouw? Zijn daar de beste vooruitzichten?
Sascha Wenzler: “Formnext toont met de combinatie van additieve technieken en conventionele productie de volgende generatie productontwikkeling. De gereedschap- en vormenbouw is in dit proces een sleuteltechnologie. Behalve het thema conformal cooling tonen we op de beurs ook hybride processen, serieproductie van vormkernen en nog meer.”

Kan 3D printen een impuls geven aan de productie in Europa? Kan dit eraan bijdragen dat productie terug komt uit Aziatische landen naar Europa?
Sascha Wenzler: “Ik zie in ieder geval goede kansen voor het engineering- en designwerk in Duitsland en in Europa. Industriële additive manufacturing is een hoogstaande technologie, die in de toepassing slechts een relatief geringe inzet van menskracht vergt in verhouding tot de totale productie. Daardoor speelt know how hierin een grotere rol dan lage uurlonen.”

Voor wie is Formnext interessant? Gaat de beurs alleen over 3D printen?
Sascha Wenzler: “Formnext is veel meer dan alleen een 3D printbeurs. Ik kan iedereen die in de productontwikkeling en productie aanraden zich te laten inspireren door de veelheid aan innovaties op de beurs. Ook degene die zijn productieprocessen innovatief wil doorontwikkelen, moet naar Formnext komen.”

 

Ecopars
Een voorbeeld van een hybride gereedschap, vervaardigd door Ecoparts

 

Stratasys staat niet alleen met 3D printers op de beurs, maar ook met partners zoals PTC. Is Formnext ook een vakbeurs over de digitalisering van de productie?
Sascha Wenzler: “De sleutelbedrijven in deze sector hebben allang de grote markt gezien, die ontstaat door de integratie van additive manufacturing en bestaande productieprocessen. Daarin spelen allesomvattende, efficiënte oplossingen die beginnen bij design en doorlopen tot kwaliteitsborging een belangrijke rol. Dergelijke spannende processen beleven de bezoekers gedetailleerd op Formnext en in de conferentie.”

Wat verwacht u van de première van Formnext?
Sascha Wenzler: “We verwachten rond de 10.000 bezoekers, waarbij we veel waarde hechten aan de hoge kwaliteit van de bezoekers. We hebben 228 exposanten (directe en indirecte en uitgevers), waaronder de wereldelite van additive manufacturing met bedrijven zoals alphacam, 3D Systems, EnvisionTEC, EOS, HP, Keyence, Prodways, Realizer, Renishaw, Ricoh, Sisma und SLM. Stratasys heeft de grootste beurspresentatie van het bedrijf ooit in Europa. Daarmee zet Formnext al bij de eerste editie de toon. En met Frankfurt als locatie zetten we in op een internationaal karakter. Bij de exposanten ligt het aantal internationale deelnemers rond de 48 procent.”

Audi werkzeugen
Audi toont de toepassing van 3D metaalprinten in de eigen gereedschapmakerij.

Welke toekomstplannen zijn er voor Formnext?
Sascha Wenzler: “We concentreren ons eerst op de editie 2015. Het mag echter duidelijk zijn dat we de mogelijkheden van additieve en conventionele technieken komende jaren verder zullen uitdragen. Daarvoor zal Formnext ook in de toekomst het jaarlijks brancheplatform zijn voor deze sector die innovatie aanwakkert.”

Formnext 2015 vindt plaats van 17 tot en met 20 november in de Messe Frankfurt

FOTO (bovenaan): 3D printen van kunststof bij Materialise

 

Back to top button