ApplicationsTechnology

Pjotr Pens 3D print 18K gouden vulpen

Precies op tijd voor de naderende feestmaand brengt Rein van der Mast onder zijn label Pjotr Pens twee gouden varianten van zijn 3D geprinte vulpen Spica Virginis op de markt. Beide varianten zijn 18K goud, de ene wit goud, de andere geel goud. Voor wie de gouden variant te zwaar is, biedt hij eveneens een versie waarbij de titanium basisversie met 24K goud wordt afgewerkt.

 

Witgoud speciaal ontwikkeld voor lasersmelten

Rein van der Mast, tegenwoordig onder andere werkzaam voor Fontys Hogeschool en columnist van 3D Print magazine, probeert de grenzen steeds verder te verleggen met zijn 3D geprinte pen. Een tijd geleden maakte hij een variant op een Ultimaker, nu zoekt hij het juist in het exclusieve prijssegment. Sinds 2013 experimenteert hij met het 3D printen van zowel de pen als de penpunt waar de inkt doorheen stroomt.

 

Gouden graan aar

De Spica Virginis is genoemd naar het sterrenbeeld Maagd. In de oude afbeeldingen van het sterrebeeld  is vaak zo’n bundel graanaren zichtbaar. In 18K geelgoud past de kleur perfect bij deze vorm.  De witgoudenvariant is materiaaltechnisch wellicht meer bijzonder. Rein van der Mast: “Dit type witgoud is speciaal ontwikkeld voor 3D printen, in het bijzonder lasersmelten. Het is heel wit en heel erg hard.” Hierdoor vervalt de noodzaak om een rhodium coating aan te brengen. Met name voor de punt is dit een wezenlijk aspect. Rein van der Mast heeft de 3D geprinte penpunt inmiddels gepatenteerd.

 

Pjotr Pens

Drie keer zwaarder dan titanium variant

Goud heeft wel het nadeel dat het metaal zwaarder is dan titanium, waarvan de oorspronkelijke versie is gemaakt. Titanium heeft namelijk een dichtheid van een derde van die van goud. “Voor wie de gouden versie te zwaar vindt, bieden we een titanium versie aan die met een dikke laag 24K goud met een beetje cobalt wordt afgewerkt.” De toevoeging van cobalt gebeurt om de slijtweerstand van het goud te verhogen. De titanium (grade 5 ELI) versie van de 3D geprinte vulpen weegt 32 gram; de 18K gouden variant 96 gram.

 

Schrijft als een droom

De Belgische recensent van vulpennen Dries Blues heeft de nieuwe pen van Pjotr Pens ondertussen getest en is lovend. “De medium penpunt schrijft als een droom.”

De Pjotr Spica Virginis kost in de 18K gouden variant € 14.320 (inclusief BTW). Dat is inclusief een 3D geprinten pennendoos van aluminkum. De titaniumvariant afgewerkt met 24K goud kost € 4960. De basisversie van titanium kost € 2490. De verkoop gebeurt exclusief door de Tilburgse speciaalzaak La Couronne du Comte.

 

Back to top button