Applications

Meltio AM-technologie in Haas TM-1 op Amerikaans marineschip

Amerikaanse marine gaat reserve-onderdelen aan oord produceren in 316L

Meltio heeft samen met het Amerikaanse Philips Corporation een 3D metaalprinter geplaatst aan bord van een Amerikaans marineschip. De AM technologie is geïntegreerd in een Haas verticaal bewerkingscentrum. Hiermee gaat de marine aan boord reserve onderdelen produceren.


Het project moet aantonen dat 3D metaalprinten zinvol is in de marine-industrie, mede dankzij de DED-printtechnologie die gebruik maakt van lasdraad als materiaal. De Spaanse fabrikant werkt samen met machinebouwer Haas aan andere hybride systemen voor andere sectoren in andere landen. De Amerikaanse marine gebruikt de hybride technologie voor een specifiek project op de USS Bataan. Dit marineschip, multifunctioneel inzetbaar , dateert uit 1997 en biedt ruimte aan 2.500 matrozen en officieren.

Bewezen betrouwbaarheid van laser DED technologie aan boord van vliegdekschepen

Geïntegreerd in HAAS TM-1

Het Amerikaanse Philips heeft de Meltio Engine CNC-technologie geïntegreerd in de Haas TM-1 verticaal bewerkingscentrum en zet het in de markt onder de noemer Philips Additive Hybrid System. Deze Meltio printkop kan zowel in nieuwe als gebruikte CNC-machines worden geïntegreerd. Het platform heeft aan boord van verschillende vliegdekschepen bewezen betrouwbaar te werken in een maritieme omgeving . De integratie van de Meltio-depositiekop met de Haas TM-1 biedt binnen hetzelfde systeem zowel een additieve als een subtractieve productiecapaciteit – waardoor de efficiëntie toeneemt en er minder afval is in vergelijking met de gebruikelijke machinale bewerking.

Zelfvoorzienend en korte doorlooptijden

Voor de Amerikaanse marine geldt vooral dat men wil dat schepen tijdens een operationele inzet zelfvoorzienend zijn. De doorlooptijd van de productie van onderdelen moet bovendien korter. Dat wil men bereiken door de hybride machine permanent aan boord van het marineschip te installeren. Er wordt vooralsnog geprint met 316L, een veelgebruikt materiaal in de marine. “De introductie van additive manufacturing (AM) in marine-operaties ondersteunt de paraatheid en zelfredzaamheid”, zegt vice-admiraal Brendan McLane, commandant van Naval Surface Force Atlantic. Dit helpt de levensduur te verlengen bij een betere operationele inzet. Daarnaast hoeft de marine minder een beroep te doen op de traditionele supply chain als het om vervangingsonderdelen gaat.

Amerikaanse marine heeft voor ruim 300 onderdelen al technisch AM pakket ontwikkeld

De NAVSEA engineers, verantwoordelijk voor de bouw van de Amerikaanse vloot, hebben ook nog een andere 3D printer aan boord van USS Bataan geïnstalleerd. Hiermee printen ze kunststof onderdelen. NAVSEA ontwikkelde hiervoor voor meer dan 300 verschillende onderdelen technische eisenpakketten voor AM. Hierin vinden de engineers aan boord de vereiste ontwerpconfiguratie en procedures voor het 3D printen van een onderdeel en de goede werking ervan.

Het hybridesysteem wordt aan boord van het marineschip gehesen.

Onderdelen maken waar en wanneer ze nodig zijn

Ángel Llavero, CEO van Meltio, bestempelt het Amerikaanse marineproject als een bevestiging dat de AM-technologie van Meltio geschikt is voor industriële toepassingen in de maritieme sector, bij defensie en in al die industriële sectoren waar het noodzakelijk is om het onderdeel te kunnen produceren waar en wanneer het nodig is. “Wij zijn er zeker van dat dit de eerste stap is in een lange weg die wij in deze industriële sector van de marine met deze en andere toepassingen zullen afleggen”.

K3D is het 3D servicebureau van Meltio en 3D Printer Solutions de officiële Benelux-dealer

Back to top button