Top story

Industrialisering en beschikbaarheid niet-academische AM-specialisten succesfactoren voor AM

Geïndustrialiseerd AM hub in Nortec thuishaven Hamburg

“Als AM-productie niet alleen productiever blijkt te zijn, maar ook helpt grondstoffen besparen en de CO2-voetafdruk te verkleinen, zal de acceptatie in de industrie aanzienlijk toenemen.” Dat zegt professor Ingomar Kelbassa, directeur van het Fraunhofer IAPT in Hamburg. Cruciale stappen om de acceptatie te vergroten zijn verdere automatisering en industrialisering van AM en het voldoende beschikbaar zijn van geschoolde niet-academische medewerkers.


Professor Kelbassa, die in Hamburg het Fraunhofer instituut voor Additive Manufacturing Technologies leidt, doet zijn uitspraak aan de vooravond van Nortec, de technologie- en toeleveringsbeurs voor de metaalindustrie die 23 januari in Hamburg start. Nortec wordt vanaf dit jaar georganiseerd door VDW en Messe Stuttgart. Additive manufacturing is een van de thema’s.

Professor Ingomar Kelbassa (foto VDW / Messe Stuttgart)


Medio 2024 start niet-academische AM-opleiding

In Hamburg wordt additive manufacturing inmiddels gezien als een strategisch doel. Professor Kelbassa wijst op IAMHH – Industrialized Additive Manufacturing Hub Hamburg. Aan dit initiatief doen zo’n 70 bedrijven uit de regio mee; ook nagenoeg elke R&D-instelling doet mee. Het belangrijkste doel is om additive manufacturing zo snel mogelijk te industrialiseren. Medio 2024 zal het Fraunhofer IAPT samen met de Handswerkkammer in Hamburg en de Elbcampus beginnen met een trainig 3D printspecialist, die juist op non-academisch niveau de vakmensen moet opleiden en trainen.


SolidCAM start samenwerking Desktop Metal

De Duitse machinebouwers binnen de VDW pakken het thema scholing zelf ook aan via de Mechanical Engineering Youth Foundation. Dat neemt niet weg dat bedrijven ook eigen initiatieven moeten nemen, vindt Jörg Vollmann-Schipper, Sales Manager bij SolidCAM Additive in Schramberg. “Hoewel opleidingsinstituten zeer geïnteresseerd zijn in toekomstige technologieën zoals AM, is er nauwelijks speelruimte om het daadwerkelijk in het curriculum op te nemen.” Hoewel er daarom gezocht wordt naar een oplossing door middel van het bijwonen van evenementen, blijkt dit “lang en moeilijk” te zijn. SolidCAM, exposant op NORTEC, wil de toegang tot additive manufacturing gemakkelijker maken, vooral voor machinebouwers en de mkb-maakindustrie. Hiervoor is SolidCAM Additive opgericht, dat samenwerkt met Desktop Metal. De belangrijkste reden voor dit initiatief is dat additive manufacturing veel meer inhoudt dan alleen het installeren van een 3D-metaalprinter. SolidCAM integreert 3D printen in de software voor CNC-frezen, zodat bijvoorbeeld direct opspanmateriaal meegeprint wordt.

Ongeveer 5 tot 20 procent van de productietijd en de daaruit voortvloeiende kosten kunnen direct worden toegewezen aan het 3D-printproces


Post-processing en nabewerken grootste kostenposten

Ingomar Kelbassa juicht dit soort initiatieven toe. Post-processing en nabewerken zijn immers factoren die de leadtime en de kosten opjagen. “Als AM wordt beschouwd als een end-to-end productieroute,” zegt hij, “dan blijkt dat slechts ongeveer 5 tot 20 procent van de productietijd en de daaruit voortvloeiende kosten direct kunnen worden toegewezen aan het 3D-printproces.” Veel meer tijd en zeer hoge kosten werden bijvoorbeeld besteed aan het ontpoederen, het verwijderen van onderdelen van het constructieplatform, het verwijderen van de supportstructuren, warmtebehandeling, frezen en andere processtappen met betrekking tot oppervlakteafwerking. “De verdere industrialisatie van AM is dus zeker niet alleen een kwestie van het ontwikkelen van het 3D-printproces maar meer een kwestie van geïntegreerde optimalisatie van het complete productietraject.”

Via deze link ontdek je meer over Nortec (23-26 januari in Hamburg)

Back to top button