ManufacturersTechnology

Roland MDX-50: frezen blijft nodig in printertijdperk

Roland DG heeft een nieuwe freesmachine aangekondigd voor kunststoffen, was, hout en andere materialen die veelvuldig gebruikt worden voor prototyping en opspanmiddelen. De nieuwe Roland MDX-50 heeft een 60% groter bereik en is dankzij de nieuwe software eenvoudiger te bedienen. Roland topman Yoshihiro Yazawa denkt dat 3D frezen nodig blijft bij prototypebouw, ondanks de opmars van 3D printen.

 

Roland DG introduceert nieuwe, grotere desktop freesmachine

De Roland MDX-50 is méér dan een grotere variant van de 40A freesmachine die al langer op de markt is. “De Modela MDX-50 levert een mix van flexibiliteit, automatisering en gebruiksgemak voor productontwikkelaars, mensen in maakbedrijven als ook voor studenten”, zegt Yoshihiro Yazawa, algemeen directeur 3D Markets bij Roland DG. Het werkbereik van de nieuwe machine is liefst 60% groter dan dat van de vorige model, de 40A. Dat biedt de mogelijkheid grotere stukken te bewerken of meerdere producten tegelijk op te spannen. De nieuwe freesmachine is voorzien van een automatische gereedschapwisselaar. Dat sluit aan op de langere autonomie van de machine dankzij de mogelijkheid om meerdere werkstukken op de tafel op te spannen. Eventueel kan de machine voorzien worden van een aparte draaias. Bijvoorbeeld voor het bewerken van cilindrische delen of meervlaks bewerkingen van kubische werkstukken.

Nieuwe CAM-software

Roland heeft voor de nieuwe Roland MDX-50 ook de software onder handen genomen. Samen met de freesmachine is er een vernieuwde versie van de CAM-software beschikbaar. Deze maakt het nog gemakkelijker om de machine te programmeren, zelfs voor onervaren gebruikers. Verder is er Vpanel, een softwaretool die automatisch een emailbericht verstuurt als een werkstuk klaar is of om een andere reden manueel ingrijpen door een operator nodig is. Deze software registreert verder de inzetduur van de gereedschappen en de vervangingsintervallen. Roland heeft ook een afvalbak voor zowel spanen als stof in de machine geïntegreerd.

3D frezen blijft, ondanks 3D printen

roland MDX-50

Yazawa denkt dat er in de markt die overspoeld wordt met 3D printers zeker nog plaats is voor desktop 3D freesmachines. “Met de komst van 3D printers komen productontwikkelaars vaak tot de slotsom dat ze een 3D freesmachine nodig hebben. Die zijn nodig om de nauwkeurigheid te realiseren. Om prototypes te maken in materialen vergelijkbaar met die van de serieproducten; om de look and feel te controleren. En voor de controleren van functionele eigenschappen.” 3D frezen blijft daarom een techniek die onmisbaar is in prototypeontwikkeling. Roland DG, dat ook 3D printers bouwt, blijft daarom doorgaan met de ontwikkeling van de 3D desktop freesmachines.

 

Back to top button