Applications

Additive Center start applicatiecentrum op BIC

Additive Center trekt binnenkort in op de Brainport Industries Campus. Hier komt een nieuw AM Application Center, waar samen met partners AM-oplossingen voor specifieke waardeketens ontwikkeld gaan worden.


Maarten van Dijk wil samen met partners én de maakindustrie AM-oplossingen ontwikkelen. Zo wil hij de toepassing van additive manufacturing in de regio versnellen. “We zijn geen productiebedrijf; we willen wel een accelerator zijn om toepassingen sneller naar de markt te brengen.”

Samen met partners AM toepassingen sneller naar de markt brengen

Drempels wegnemen

Maarten van Dijk heeft Additive Center anderhalf jaar geleden opgericht. Om hem heen zag hij MKB-ondernemingen worstelen met het onderwerp additive manufacturing. Het thema staat bij veel bedrijven op de agenda. Maar gebrek aan kennis, vaak extreme percepties (van je kunt er niks mee tot je kunt alles 3D printen) en onvoldoende inzicht in de impact op de businesskant, zijn echter drempels die succesvolle applicaties in de weg staan. Daarnaast speelt het afdekken van risico’s een rol. Om deze drempels weg te halen heeft hij een aantal AM experts om zich heen verzameld en ondersteunen ze maakbedrijven bij het verkennen van de mogelijkheden, ontwikkelen van toepassingen en inbedden van AM in de organisatie.

Focus in eerste instantie op polymeertechnologie

Met de verhuizing naar de campus, krijgt het advieswerk een nieuwe dimensie omdat men in het AM Application Center demonstrators gaat ontwikkelen. In eerste instantie ligt de nadruk op polymeer printtechnologie. Komen er vragen naar toepassingen van 3D metaalprinten, werkt hij onder meer samen met K3D-Addfab, de toekomstige buren op de Brainport Industries Campus. In het nieuwe centrum kunnen MKB-maakbedrijven deze oplossing testen voordat ze zelf in de printtechnologie investeren. Hij betrekt hier ook het onderwijs bij.

AM Flow en Marketiger worden de eerste partners

De eerste partners die mee doen in het Additive Application Center zijn AM Flow en Marketiger. Het eerste bedrijf ontwikkelt systemen om geautomatiseerd 3D geprinte onderdelen te herkennen en te sorteren. Marketiger biedt een hoog volume eFull-Color 3D print service en investeert in een tweede Full-Color Mimaki 3DUJ-553 die dit voorjaar op de Eindhovense campus in gebruikt wordt genomen.

De de volgende editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid interview met Maarten van Dijk (foto) lezen over hoe Additive Center de maakindustrie ondersteunt bij AM ontwikkelingen en wat de plannen op de Brainport Industries Campus zijn.

Back to top button