3D printmarktTechnology

Airtec 2015 wijdt congresdag aan 3D printen voor aerospace

Als er één industrietak is waar additive manufacturing hoog op de agenda staat, is het de luchtvaartindustrie. Door voortrekkers zoals GE, Airbus en Boeing gaan de ontwikkelingen snel. De luchtvaarttoeleveringsbeurs Airtec in München besteedt er komende week dan ook een hele conferentiedag aan, met topsprekers uit de hele wereld.

 

Hoe kansrijk is additive manufacturing in luchtvaartindustrie?

De 10e editie van Airtec, de ontmoetingsplek voor vliegtuigfabrikanten en toeleveranciers, trekt dit jaar zo’n 400 exposanten en er komen zo’n 15.000 B2B ontmoetingen tot stand. Tegelijk met de beurs, dit jaar voor de eerste keer in München, vindt ook weer het Airtec International Congress plaats. Het congres ruimt dit jaar een hele dag in voor het thema additive manufacturing. In totaal zijn er gedurende 3 dagen 230 lezingen. Op de laatste dag is er een heel track gewijd aan 3D printen. Tim Caffrey, een van de onderzoekers bij Wohlers Associates, trapt de conferentie af met een presentatie van recente ontwikkelingen in 3D printen voor de aerospace industrie.

airtec
Het Airtec congres in München wijdt een volledig dagdeel aan additive manufacturing.

GE-dochter

De rest van de conferentie is een mix van presentaties uit de onderzoekswereld, de vliegtuigbouwers zelf als lezingen door sprekers uit de toeleveringsindustrie als ook de fabrikanten van additive manufacturing technologie. Een van de bedrijven die aan het woord komen is Avio Aero uit Italië, die GE-dochter die volop betrokken is bij de opstart van de 3D printfabriek waar GE binnenkort nozzles voor vliegtuigmotoren gaat 3D printen. Een andere toeleverancier aan de luchtvaartindustrie die zijn ervaringen deelt, is het Duitse Premium Aerotec. Kai Schimanski gaat onder andere in op de manier waarop Premium Aerotec bezig is de processen te kwalificeren voor luchtvaartdoeleinden. ’s Ochtends zijn er ook nog presentaties door het Spaanse AIMME en een Italiaanse engineeringbureau.

 

Kansen en uitdagingen

Peter Priklbauer van Airbus legt in zijn keynotelezing juist de nadruk op de kansen die additive manufacturing de luchtvaartindustrie biedt maar gaat ook in op de uitdagingen die er nog zijn. Van de kant van de fabrikanten van 3D printers spreken vertegenwoordigers van Voxeljet, Arcam en Lithoz. Kevin Smith, sales directeur voor Voxeljet in de UK, gaat in op het thema matrijzen maken met 3D printen gecombineerd met simulatietechnologie. Patrick Ohldin van Arcam heeft zijn presentatie de titel meegegeven De weg naar productie. Arcam heeft al de nodige ervaringen met het inzetten van de elektronenstraaltechnologie voor het 3D printen van metalen componenten. Johannes Homa van Lithoz spreek over het 3D printen van high performance keramische componenten voor toepassingen in de vliegtuigindustrie.

 

America Makes en Fraunhofer ILT

De VS zijn sinds enkele jaren bezig met een inhaalslag als het om additive manufacturing gaat. Ralph Resnick van het National Center for Defense Manufacturing and Machining houdt een toespraak namens America Makes. Deze organisatie, waarin de krachten van onderzoeksinstellingen en industrie gebundeld zijn, is bezig de introductie van 3D printen voor productiedoeleinden te versnellen. Vanuit de Duitse onderzoekswereld spreekt Ingomar Kelbassa van het Fraunhofer ILT. De conferentiedag over additive manufacturing wordt afgesloten met een paneldiscussie, waaraan meedoen Charly Fruth (CEO van FIT), Stefan Ritt (SLM Solutions) en Francois Rassart (Materialise).

Het congres tijdens Airtec 2015 (3-5 november in de Messe München) is een betaald congres. Aanmelden kan hier. Met de code AIR15MUC krijg je 50 euro korting op de deelnameprijs. Het volledige congresprogramma is hier te zien.

 

Back to top button