Applications

Slimme toepassing 3D printen voor betonconstructies

Wie de bouwbeurs GEVEL 2015 bezocht, heeft kunnen zien dat 3D printen ook de bouwwereld nieuwe kansen biedt. 3Dealise en bouwbedrijf Bruil hebben hun krachten gebundeld om technologie te ontwikkelen die ‘freedom of design’ en andere voordelen van 3D printen mogelijk maakt voor grootschalige beton constructies. Een voorbeeld van een 1,6 m hoog getordeerd H-profiel is een eerste resultaat.

 

3Dealise en bouwbedrijf Bruil tonen eerste toepassing

Een CAD-model van de 3D geprinte mal met daarin het gegoten beton (Afbeelding: Bruil).
Een CAD-model van de 3D geprinte mal met daarin het gegoten beton (Afbeelding: Bruil).

3Dealise gebruikt de ExOne 3D printer, die producten tot het formaat 1800 x 1000 x 700 mm binnen 24 uur kan printen, om mallen voor beton te maken. Mallen kunnen als Legoblokken gestapeld worden om grotere vormen te realiseren. De mallen krijgen een speciale behandeling om later het scheiden van het beton mogelijk te maken. Bruil stort vervolgens beton in de mal. Het gaat om een vezelversterkt beton. Wanneer het beton hard is, kan de mal worden verwijderd met water onder hoge druk. 

Reële toepassingen

Directeur Roland Stapper van 3Dealise: “Deze nieuwe technologie is belangrijk om twee redenen.

Bruil 3D printen
Het getordeerde profiel, zoals dat op GEVEL 2015 is getoond.

Allereerst opent het een wereld van nieuwe mogelijkheden voor architecten: onregelmatig gekromde vlakken, lichtgewicht halfopen mesh of honingraat structuren, elementen versierd als 17e-eeuws ambachtswerk, etc. Bevrijd van technische beperkingen is de verbeeldingskracht van de architect de nieuwe limiet.” Daarnaast kan met deze printtechnologie grootschalig vezelversterkt beton worden ingezet, waardoor de printtechnologie dus direct toepasbaar is bij concrete toepassingen in de bouw. Roland Stapper: “Er zijn veel verhalen vol verwachtingen over 3D printen, maar met verwachtingen kun je geen gebouw maken. Wel met een technologie die werkt.” En dat laten 3Dealise en Bruil zien. Het bouwbedrijf zoekt partners, zoals architecten, om het concept verder te ontwikkelen. 

Unieke methode

Volgens Ronald Stapper is de Nederlandse aanpak uniek. Eerdere berichten over 3D printen en beton hadden betrekking op kleine objecten, platte muren (dus niet vormvrijheid), beton zonder versterking en technologie die niet klaar voor gebruik is. “Onze technologie is uniek omdat deze klaar voor gebruik is en we grootschalig, vormvrij vezelversterkt beton maken.” 

3Dealise toont deze en andere innovaties op Rapidpro 2015

In de volgende editie van het 3D Printmagazine kun je een interview met Roland Stapper lezen over hoe hij 3D printen inzet voor de productie van complexe en grote metalen producten, zelfs voor toepassingen die Loyds gecertificeerd moeten zijn.

 

Back to top button