ApplicationsTechnology

Remote 3D printing: lokaal produceren, centraal IP beschermen

3D printen sluit als productietechnologie naadloos aan op de digitaliseringstrend in de maakindustrie. Onderdelen en gereedschappen kunnen lokaal worden geprint; IP-gevoelige design- en productinformatie blijven bij remote 3D printing veilig bij de eigenaar. IP-gevoelige data hoeven niet gedeeld te worden, zo zal Alfred Uytdewilligen, CEO van 3D printerfabrikant dddrop, op RapidPro laten zien.

 

Alfred Uytdewilligen is één van de sprekers op RapidPro 2019 die het onderwerp digitalisering van de maakindustrie vanuit een breder perspectief bekijkt. Zoals hij altijd naar innovaties gekeken heeft. Dat is enkele jaren geleden aanleiding geweest om met de ontwikkeling van de dddrop filament 3D printer te beginnen. Een machine die economisch gezien inzetbaar is tussen de prototyping en low volume spuitgieten in; en geschikt voor alle merken filament. Vooral betaalbaar materiaal. “Want als je materiaal € 200 per kilo kost, is het economisch niet meer interessant. Dan ben je een factor 50 duurder dan spuitgieten.”

ddrop CEO Alfred Uytdewilligen laat op RapidPro zien hoe 3D printen past in digitale productiemodellen

Niet inbreken op lokale servers

De oplossing die het dddrop team heeft ontwikkeld om de 3D printer vanaf afstand aan te sturen, gaat buiten de servers van de klant om. “De machine is via de cloud en een Whatsapp achtige applicatie verbonden”, zo vat Alfred Uytdewilligen het concept samen. Bedrijven stellen hun servers niet graag open voor derden. Daarom verloopt de communicatie met de dddrop 3D printers via een app op je smartphone. “Je interface zit dus gewoon in je broekzak.” Via de cloud en het lokale Wifi-netwerk zijn de dddrop 3D printers vanaf elke plek in de wereld benaderbaar.

IP in Nederland, 3D printen in China

Daarmee kan men dus op afstand produceren. Een van de klanten van dddrop 3D print in China voor de lokale markt met lokaal filament. De dddrop printer wordt vanuit Nederland aangestuurd, zodat er geen 3D CAD modellen of STL-files gedeeld hoeven te worden. De IP-gevoelige data worden rechtstreeks vanuit Nederland naar de 3D printer in China, of waar ook in de wereld, verzonden. Dichtbij de locatie waar het product nodig is. Alfred Uytdewilligen ziet dit als een van de mogelijkheden om slimmer te produceren. Dit is met name belangrijk omdat er niet alleen kennis in het ontwerp zit, maar ook in de manier waarop er geprint wordt. “De 3D printer wordt pas smart als we er als mensen iets aan toevoegen.”

De nieuwe dddrop EVO Twin 3D printer is klaar voor remote 3D printen.

Alfred Uytdewilligen gaat in zijn presentatie op RapidPro (woensdag 13 maart, 14.15 uur) niet alleen in op zaken als remote 3D printing, maar ook de ervaringen die dddrop heeft opgedaan met Model Based Definition. Hierbij worden  3D CAD modellen gedeeld met de toeleveranciers van de Nederlandse 3D printfabriek. Dddrop presenteert op RapidPro verder de nieuwe EVO Twin 3D printer. Deze kenmerkt zich onder andere door een nozzle temperatuur tot 300 graden C, een bouwkamer die op een constante temperatuur wordt gehouden.

Lees hier meer nieuws over RapidPro 2019 op 13 en 14 maart

Back to top button