Top story

Vestigingsregio belangrijke succesfactor voor start-ups in AM-industrie

Arno Held (AM Ventures): toegang tot talent, klanten en kapitaal

De regio waarin je als AM-startup gevestigd bent, is een erg grote succesfactor. Dat zegt Arno Held, managing partner bij investeringsfonds AM Ventures. De vestigingsregio is om meerdere redenen belangrijk.


Arno Held deed zijn uitspraak tijden het startup-event, onderdeel van de AMTC conferentie vorige week in München. Hij ziet een duidelijke trend dat start-ups kritischer worden over de regio waarin ze zich vestigen. “Omdat de regio een erg grote succesfactor is.”

Waarom is de vestigingsregio belangrijk?

De investeerder in AM start-ups noemt hier meerdere redenen voor: toegang tot talent en relevante ecosystemen, de bereikbaarheid voor klanten (onder andere door goede vliegtuigverbindingen) en de toegang tot kapitaal. Alle vier deze factoren dragen bij aan het succes van de start-up. Een mening die in hetzelfde forum bevestigd werd door James Demuth, CEO en co-founder van Seurat Technologies. De Amerikaanse start-up heeft de Area Printing Technologie ontwikkeld, waarbij vergelijkbaar met de semiconductorindustrie een volledig vlak metaalpoeders in één keer wordt belicht en gelast met een 2,3 miljoen pixel laser.

seurat
Seurat Technologies verhuisde naar Boston vanwege de beschikbaarheid aan medewerkers met ervaring in de machinebouw.

Seurat Technologies verhuist naar Boston

Seurat Technologies is oorspronkelijk gestart in de San Francisco Bay area. “Een heel goede omgeving om investeringen aan te trekken. Dat heeft ons goed geholpen.” Ondertussen is de onderneming verhuisd naar Boston nu men de eerste fabriek aan het bouwen is, goed voor de productie van 25 ton metalen onderdelen per jaar vanaf volgend jaar. James Demuth: “We zijn naar Boston verhuisd voor het talent dat we nodig hebben, mensen met ervaring in de machinebouw en hardware.” De regio aan de Amerikaanse Oostkust, waar ook AM-bedrijven zoals Desktop Metal zijn gevestigd, staat bekend vanwege de historie met machinebouw. “Boston is al decennia een goed hub voor AM-bedrijven.”

Toename start-ups met applicatie voor AM

Overigens ziet Arno Held in de AM start-ups die zich bij het investeringsfonds melden een belangrijke verschuiving: dit jaar is 55% van de start-ups die om financiering aankloppen bezig een applicatie te ontwikkelen. In 2021 was dit nog maar 48%. Arno Held: “Dat is de rechtvaardiging voor ons werk. Je kunt nog zoveel machines en materialen ontwikkelen of regels code schrijven, als er geen applicatie is, is alles zinloos.” Hij verwacht dat de toenemende aandacht voor applicaties voor een dramatische verandering van de 3D printindustrie gaat zorgen. Hierdoor kan de technologie opgeschaald worden. Onder andere in de gezondheidszorg ziet hij meer applicaties komen.

Crisis biedt nieuwe kansen

Wat hem eveneens positief stemt is de komst van nieuwkomers in de AM-industrie, zoals Nikon dat recent heeft aangekondigd SLM Solutions te willen overnemen. “De geopolitieke veranderingen zijn voor de AM-bedrijven een kans. We zitten in een crisis; maar wie duurzaam een weg uit de crisis toont met AM, zal met veel momentum de volgende lente in komen.”

Back to top button