VR and AR

Première Aryzon AR headset – alternatief voor Hololens – op VR Days Europe

Op VR Days Europe 2017 gaan liefst 3 virtual reality brillen in première. Daaronder de Nederlandse Aryzon AR headset, ontwikkeld door studenten van de universiteit van Twente. Het is de betaalbare, kartonnen tegenhanger van de Hololens van Microsoft. Leuk detail: ze overhandigen later deze week tijdens het VR event in Amsterdam officieel het eerste exemplaar aan Michael Gourlay van Microsoft, de ontwerper van de Hololens.

 

3 wereldpremières met VR en AR tijdens VR event in Amsterdam

De 2017 editie van VR Days Europe begin woensdag 25 oktober in Amsterdam. Dit jaar staan er 100 sprekers op de verschillende podia en de workshops om hun visies en ervaringen met virtual reality te delen. Meer dan 2000 deelnemers hebben zich aangemeld. Thema van het evenement is Where realites meet. Het thema onderstreept dat VR, AR en MR (mixed reality) op de drempel van grootschalige toepassingen staan.

 

Aryzon maakt AR en MR betaalbaar

Daar spelen de ontwikkelaars van de VR headsets op in. Sterker nog: hun innovaties kunnen toepassingen van VR versnellen. Ongetwijfeld gaat in Amsterdam veel aandacht uit naar de studenten achter de Aryzon AR headset. De studenten van UTwente hebben met een succesvolle kickstartercampagne wereldwijd de aandacht op zich gevestigd. Begin 2018 staan ze met hun betaalbare tegenhanger van de Hololens op CES in Las Vegas. Bezoekers van VR Days Europe kunnen de AR bril nu al testen en kopen (€ 29,99). Aryzon is de kartonnen, goedkope tegenhanger van de door Gourlay ontworpen HoloLens. Met deze headset ziet de gebruiker op basis van zijn eigen telefoon een mix van de realiteit en een digitale augumented reality in 3D. Voorbeeld: met de headset op je hoofd zie je de tafel voor je, maar loopt er een digitale driedimensionale dinosaurus overheen. De Aryzon headset vult daarmee de ruimte op tussen de ‘dure’ 3D AR/MR headsets en 2D mobiele AR. ‘Lijm en batterijen zijn niet nodig’, aldus de studenten.


Bekijk in de video hoe de technologie uit Twente werkt en hoe deze AR bril bijvoorbeeld in de zorg ingezet kan worden.

 

Pimax 8K headset

Pimax 8KDe tweede wereldpremière in Amsterdam is de eerste 8K VR headset. Hiermee beleef je virtual reality in dubbel zo super scherpe beelden als die op 4K televisies. Pimax was de eerste met een 4K-headset en presenteert in Amsterdam voor het eerste de 8K versie. Hiermee maakt het bedrijf niet alleen een enorme stap in kwaliteit, het lost tegelijk problemen op als VR-misselijkheid en wazige beeldschermpixels. De 8K-headsets van Pimax geven een beeldhoek van 200 graden en maken het mogelijk om, net als in het dagelijks leven, om je heen te kijken zonder je hoofd te bewegen.

 

Virtueel zwemmen met dolfijnen

De derde première is afkomstig van de Dolphin Swim Club. Op het festivalterrein staat een enorme watertank waar het publiek kan zwemmen met virtuele dolfijnen. Het is mogelijk dankzij de 3D-opnamen en de waterdichte virtual reality-apparatuur van de Dolphin Swim Club. Het Nederlandse initiatief wil hiermee mensen met brandwonden, depressie, autisme of angsten de helende effecten laten ervaren van het zwemmen met dolfijnen. En dat zonder dolfijnen te belasten, een ander belangrijk doel van de club.

Meer informatie over VR Days Europe vind je hier.

 

 

Back to top button