3D printmarkt

De catch 22 van 3D printen: maakbedrijven moeten doorbraak forceren

AM-experts reageren op conclusies AM-onderzoek door Flam3D

Het zijn de maakbedrijven zelf die de catch-22 van additive manufacturing kunnen doorbreken. Interne expertise en knowhow blijken toch nog een hinderpaal. Zet dus meer in op scholing en opleiding, dan komen de business cases wel. Dat schrijft Michiel de Bruijcker, directeur Poly Products, in het eindrapport Additive Manufacturing in Vlaanderen en Nederland 2021.


Het rapport bevat de definitieve resultaten van het onderzoek naar de staat van additive manufacturing in Vlaanderen en Nederland. Twee weken geleden kon je al over de eerste resultaten lezen, die een positieve toekomst voor de technologie schetsen. De groei gaat voor duizenden jobs zorgen, nu bedrijven 20% van hun totale investeringsbudget aan 3D printen willen gaan besteden.

Concurrentiepositie versterken

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits schrijft in haar inleiding van het rapport: “Dankzij innovatie kunnen we onze concurrentiepositie versterken en de welvaart en het welzijn van onze burgers vrijwaren. Dat zal in een post-corona tijdperk nog belangrijker zijn.” Precies voor die versterking zorgt de innovatiecapaciteit die aangejaagd worden door 3D printen, aldus Kris Binon, directeur Flam3. Ook Michiel de Bruijcker van Poly Products haakt aan bij de rol van 3D printen als aanjager van innovatie en concurrentiekracht. “De resultaten van de enquête geven hoop. Niet zozeer de hoop dat 3D-printing meer zal worden toegepast, dat komt vanzelf wel. Maar vooral de hoop dat onze (maak-) industrie het nut van de technologie inziet om innovatief en concurrentieel te blijven in een snel evoluerende wereldeconomie”, schrijf hij.

Catch-22

Hij proeft echter ook een tegenstelling in de resultaten: waarom zetten bedrijven niet breder en steviger in op AM, als je ziet dat 60% van de deelnemers denkt dat AM-activiteiten met tenminste 15% graan groeien? “Interne expertise en knowhow blijken toch nog een hinderpaal – wat op zich nog een reden is om meer in te zetten op scholing en opleiding. Het is een catch-22 die de maakbedrijven vooral zélf kunnen doorbreken. De business cases komen dan echt wel”, aldus Michiel de Bruijcker.

On-demand printen kan voor veel bedrijven een belangrijke kostenbesparing zijn

Snelle go-to market en aftermarket onderschat

Arne Cattoir, directeur bij 3D4all.be in Gent, ziet hoe de AM-markt snel verandert. Kwamen de klanten van het full servicebureau voor 3D printen eerst voor 1 stuk, nu gaat het meestal om 50 tot 100 stuks en heeft 3D4all.be zelfs als series tot 5.000 stuks geprint. Wat hem verwondert in de uitkomsten van het Flam3D onderzoek is onder andere dat de snellere go-to market pas op de 3e plaats in het rijtje voordelen van AM staat. “Ik schat die persoonlijk hoger in dan de functie-integratie en hogere complexiteit die mogelijk zijn bij AM. Duidelijkste bewijs dat het sneller kan met AM, werd geleverd tijdens de eerste Corona-lockdown waar er in no-time geprinte mask-straps, no-touch tools, faceshields etc. op de markt verschenen. Zowel stocktekorten in bestaande producten werden hierdoor opgevangen terwijl ook totaal nieuwe producten in geen tijd ontwikkeld werden”, schrijft Arne Cattoir. Ook de flexibele after market scoort wat hem betreft nog veel te laag. “Ongetwijfeld komt hier een grote groei. Het on-demand maken zou voor veel bedrijven een belangrijke kostenbesparing kunnen zijn.”

Hier kun je nog eens het interview met Kris Binon van Flam3D nalezen. En hier kun je het volledige rapport downloaden.

Back to top button