Top story

AM-workflow voor productie: ontdek de stappen op TechniShow 2022

3D Guided tour toont het AM-productieproces vanaf het 3D printen

Wie een keer het totale 3D printproces van dichtbij wil zien, kan daarvoor op de TechniShow terecht. Woensdag 31 augustus is er een speciale Guided Tour 3D waarin verschillende exposanten in ruim een uur tijd de verschillende stappen in de AM-workflow demonstreren vanaf het moment dat je CAD-model klaar is. Inclusief postprocessing, lange tijd het stiefkindje van de AM-industrie én de integratie in het verspanend proces.


3D metaalprinten wordt soms wel eens beschouwd als een technologie die niet meer vergt dat een druk op de startknop. Wie wel eens de speciale 3D tool van FPT Vimag doorlopen heeft, weet dat dit verre van zo is. Bezoekers aan TechniShow en ESEF Maakindustrie kunnen dit jaar niet alleen veel AM-technologie zien, maar de Guided Tour 3D volgen.

Additive manufacturing vergt meer dan alleen de 3D printer, dat laat TechniShow 2022 zien

Laser powderbed fusion technologie

In deze tour, woensdag 31 augustus om 11.00 uur, draait het om het AM-proces. Gestart wordt met de metaalprinttechnologie. Renishaw (11.C038 en 11.C023) licht de laser powderbed fusion technologie toe en zal de voordelen hiervan verduidelijken aan de hand van praktische voorbeelden en een businesscase. Ook de beperkingen van deze technologie komen aan bod, met name de benodigde proceskennis. Additive Industries (11.C030), dit jaar voor het eerst op TechniShow, demonstreert eveneens laser powderbed fusion technologie, maar nu in een geïntegreerd systeem. In de MetalFab1 zijn het verwijderen van restpoeder, eventueel het afzagen van de werkstukken van het bouwplatform én de warmtebehandeling geïntegreerd in één systeem. Additive Industries toont daarnaast een concrete businesscase die als pilot voor de semiconductor industrie is ontwikkeld.

WAAM: aantrekkelijk voor mkb-bedrijven

Vergeleken met de gedetailleerde L-PBF technologie is Ware Arc Additive Manufacturing (WAAM) grover. Dat maakt de technologie echter niet minder interessant. WAAM kenmerkt zich niet alleen door de relatief snelle opbouw van metalen componenten, waarbij lasdraad of metaalpoeder wordt opgelast. WAAM is daarnaast een relatief eenvoudige technologie, heeft een lagere instapdrempel en past heel goed in duurzamer verspanen omdat veel minder materiaal verspaand hoeft te worden. De eigenschappen zijn goed. Valk Welding (07.B010), dat een complete WAAM-cel al geleverd heeft aan buitenlandse bedrijven in de olie- en gasindustrie presenteert WAAM samen met het Rotterdamse RAMlab, waar enkele jaren geleden de eerste gecertificeerde scheepsschroef is geprint.

Postprocessing live beleven

Metalen onderdelen gemaakt met additive manufacturing moeten vaak net zoals kunststof componenten een nabewerking ondergaan. Dat begint bij poederverwijderen en vaak zijn daarna nog stappen nodig om het oppervlak gladder te maken. Leering Hengelo (12.B010) toont op de beurs niet alleen oplossingen om automatisch poeder te verwijderen, maar ook de systemen van AMT waarmee geautomatiseerd en gecontroleerd de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk wordt verbeterd. Dat gebeurt op een PostPro SF50 van AMT, de Britse fabrikant waarmee het Nederlandse bedrijf samenwerkt. Daarnaast gaat Leering in op de vraag waarom kunststof 3D printen voor metaalbedrijven een interessante optie kan zijn. Lion Lasers demonstreert eveneens het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit van metalen AM-componenten, maar dan met een heel andere technologie, namelijk gepulse fiberlaser. Hiermee wordt in luttele seconden de Ra waarde van een AM-component fors verbeterd. Na het laserpolijsten is de Ra waarde onder 2 µm. De hardheid blijft nagenoeg gelijk. Lion Lasers (08.D056)heeft dit proces ontwikkeld voor het laserpolijsten van gereedschappen die Trivium packaging in Deventer 3D print.

Metaal en kunststoffen

Seido Systems (11.C016 en 11.B018) pakt twee onderwerpen op in de Guided Tour 3D. Allereerst gaat de Belgische verdeler van onder andere Stratasys 3D printers in op de rol die kunststoffen kunnen spelen voor verspanende toeleveranciers. Zusterbedrijf Seido Solutions is van origine een toeleverancier van CNC-frees en draaidelen. Het laatste half jaar ziet het de vraag naar 3D geprinte kunststof onderdelen sterk toenemen. Het Belgische bedrijf zal in de Guided Tour 3D ook verduidelijk wat het verschil is tussen prototypes 3D printen en de AM-productie van industriële componenten.

Melotte is een van de AM-pioniers in de hightech verspanende industrie.

Integratie in verspaningsproces

Precisiebedrijf Melotte (11.A039) is de tweede Belgische deelnemer aan de Guided Tour 3D. Het precisiebedrijf is in de Benelux één van de pioniers als het om 3D metaalprinten gaat. Het print al jaren onder meer eindonderdelen voor meerder sectoren, waaronder de hightech machinebouw. Melotte zal in de presentatie met name ingaan op de vraag wat de meerwaarde van additive manufacturing voor de klanten van het precisiebedrijf is én hoe het AM-proces in Zonhoven geïntegreerd is in het totale bewerkingsproces. CNC-verspanen en additive manufacturing komen hier dus samen: haast een must voor de bezoeker van Technishow.

De Guided Tour 3D vindt woensdag 31 augustus plaats, van 11.00 tot 12.00 uur. Vertrek op het 3D Techniekplein, waar Kris Binon van Flam3D een korte inleiding houdt over de actuele trends. Uiteraard kun je op de andere dagen de exposanten van de tour ook individueel bezoeken. En op zowel het 3D Techniek als 3D Procesplein vindt je een breed overzicht van de verschillende AM-technieken en processtappen in de workflow. Aanmelden kan hier.

Back to top button