design

Hackathon Circular Design: AM-oplossingen voor circulair design problemen

Hoe kun je 3D printen inzetten om de specifieke problemen van circulair design te tackelen? Met die uitdaging gaan eind oktober in Gent niet alleen studenten aan de slag, maar ook professionals uit verschillende richtingen. Dat doen ze in de virtuele hackathon Crafth Circular Sprint, georganiseerd door een consortium van universiteiten, industrie en onderzoeksinstellingen.


De European Green Deal beoogt de EU tegen 2050 te veranderen in een klimaat neutrale samenleving. Dat gebeurt enerzijds door grondstoffen efficiënter te benutten, anderzijds door richting een circulaire economie te gaan. Additive manufacturing is een van de sleuteltechnologieën om producten te verbeteren, zowel qua gebruik, repareren, recycling. Het doel van de Crafth Circular Sprint hackathon is zowel de ontwerpers als de bedrijven bewust te maken hoe ze 3D printen kunnen inzetten voor productinnovatie en hoe ze circulair denken kunnen integreren in ontwerpprocessen en de ondernemerspraktijk.

Virtuele hackathon over circulair design aan UGent open voor studenten én professionals

Een voorbeeld van 3D printen en circulair design: kunststof afval wordt verwerkt tot filament. (foto: Aalto University)

CAD in de cloud en remote 3D printen

De virtuele hackathon duurt een week, van 23 – 31 oktober. De doelgroep zijn zowel Phd studenten alsook professionals die werkzaam zijn in product design, engineering, logistiek, duurzaamheid en consumentenpsychologie. Naast online lessen en break-out sessies, krijgen de deelnemers toegang tot online CAD software van Autodesk. Ook krijgen ze op afstand toegang tot 3D printers voor prototyping. Ze kunnen ze gebruik maken van zowel FDM printers, hars gebaseerde printers, SLS voor polymeren en via partners ook 3D metaalprinters.

Additive manufacturing verkennen

Een van de leerdoelen van de hackathon is dat de deelnemers leren duurzame materialen voor additive manufacturing te kiezen, producten te optimaliseren voor AM en hoe je de brug kunt slaan van AM naar massaproductie. Ook het gebruik van specifieke CAD-software voor AM komt aan bod. De deelnemers worden begeleid door coaches van de organiserende instellingen.

Deelnemers kunnen zich nog tot 21 september inschrijven voor Circular Sprint. Bedrijven die een uitdaging voor de hackathon deelnemers, kunnen zich eveneens nog aanmelden. Dat kan via deze link. Er vindt vooraf een selectie van de deelnemers plaats. De resultaten worden zaterdag 31 oktober gepitched.

Back to top button