Applications

miniFactory Ultra in Akense Anlauffabrik

Midden- en kleinbedrijf kan Finse PEEK printer gebruiken in O&O-projecten

De Anlauffabrik van het Werkzeugmaschinenlabor WZL in Aken beschikt sinds kort over de miniFactory Ultra. De Finse 3D printer voor hoogwaardige filamenten gaat ingezet worden voor de ontwikkeling van onderdelen van PEEK, PEI en PEKK en voor het 3D printen van tooling.


De Anlauffabrik op de campus in Aken is bedoeld voor de maakindustrie. Die kan er een compleet gedigitaliseerde productie-infrastructuur huren om projecten op te starten of samen met partners productieconcepten te ontwikkelen en te testen. De fabriek richt zich met name op het midden- en kleinbedrijf dat de maakbaarheid van componenten en producten wil onderzoeken en naar serieproductie wil willen.

Filamentprinter voor Ultem en PEEK

Het machinepark van deze fabriek, waar wetenschap en industrie samen komen, is recent uitgebreid met de miniFactory Ultra. Deze Finse 3D printer onderscheidt zich doordat de machine vanaf de basis is ontwikkeld voor hoogwaardige kunststoffen, zoals PEEK en Ultem. In de Anlauffabrik wil men de miniFactory Ultra met name inzetten voor agile productie: medische componenten kunnen bijvoorbeeld van PEEK worden geprint. Voor structuurdelen van bijvoorbeeld machines print men met PEI of PEKK, Ook matrijzen en vormen wil men met deze materialen printen, om ze als gereedschap te gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van kunststof spuitgietdelen.

Virtueel röntgenbeeld als kwaliteitscontrole

De miniFactory Ultra heeft een bouwkamer die tot 250 graden C verwarmd kan worden, om spanningen en warping in de werkstukken te voorkomen. De thermische nabehandeling van de werkstukken vindt in de machine plaats. Dit gebeurt om bij PEEK en soortgelijke materialen eigenspanningen die zich tijdens het printen opbouwen, uit het werkstuk te halen. Het maximale bouwvolume bedraagt 330 bij 180 bij 180 mm. Tijdens RapidPro afgelopen voorjaar presenteerde het Finse bedrijf de nieuwe proces monitoring software. Hiermee maakt men een virtueel röntgenbeeld van het geprinte werkstuk waarin procesparameters zichtbaar zijn. Olli Pihlajamäki, COO: “Met deze software kunnen we echt de stap naar productie gaan maken omdat we nu een rapport met het onderdeel kunnen meesturen waarin precies staat aangegeven hoe het onderdeel geprint is.”

Het machinepark van de Anlauffabrik in Aken bestaat verder uit onder andere machines voor thermovormen, frezen, buigen, laserlassen en additive manufacturing. Ook zijn er meerdere montagelijnen beschikbaar.  

In Nederland vertegenwoordigt MakerPoint de 3D printerfabrikant miniFactory

Back to top button