Top story

Ontketent beursgang Desktop Metal consolidatie AM-industrie?

Slimme transactie levert meer dan half miljard dollar op voor uitrol agressieve groeistrategie

De aankondiging van Desktop Metal om te fuseren met het beursgenoteerde beleggingsvehikel Trine komt ongetwijfeld in de AM-industrie aan als een mokerslag. De stap levert het team van co-founder en CEO Ric Fulop nog eens extra $575 miljoen cash op. Daarmee kan hij een agressieve groeistrategie uitrollen. Deze is financieel gedekt doordat tot 2024 al meer dan 90 Production System, het topmodel 3D metaalprinter, zijn besteld. Is de consolidatie AM-industrie ontketend?


Zet Desktop Metal met deze stap een consolidatie in de AM-industrie in gang? “We staan op een belangrijk omslagpunt in de acceptatie van additive manufacturing”, zegt Ric Fulop, co-founder en CEO, in een toelichting op de plannen. Hij noemt het de transitie naar Additive Manufacturing 2.0. De toepassingen verschuiven van prototyping en tooling naar massaproductie van eindstukken. Fulop wil met Desktop Metal vooroplopen in deze transformatie.

Ric Fulop bestempelt Desktop Metal als de enige pure Additive Manufacturing 2.0 speler. (foto Desktop Metal)

Versnelling go-to-market

De fusie met Trine biedt de middelen om in de go-to-market te versnellen. Het extra geld zal gebruikt worden om R&D activiteiten te versterken én om overnames te doen. In een interview met het Amerikaanse Forbes zegt Fulop in vijf jaar te willen groeien naar een omzet van meer dan 1 miljard dollar. Afgelopen jaar bleef de teller steken bij $26 miljoen. Dit jaar zal Desktop Metal opnieuw op zo’n bedrag uitkomen. Met een marktaandeel van 2 procent in 2025 zou Desktop Metal zonder overnames al op een omzet van $ 942 miljoen dollar moeten kunnen komen, met een verwacht EBITDA van $ 268 miljoen. De winstgevendheid komt vooral door schaalvoordelen, omdat Desktop Metal de productie van de 3D printers volledig heeft uitbesteed bij contract manufacturers.

Omgekeerde IPO

Desktop Metal kiest een andere route voor de beursgang dan meestal gebeurt. Trine Acquisition Corp is een acquisitie-onderneming die geleid wordt door Leo Hindery jr en HPS Investmentpartners. De onderneming is vorig jaar opgericht met als doel IPO’s, overnames en andere financiële transacties mogelijk te maken doordat de onderneming beursgenoteerd is en kapitaal heeft opgehaald. Zolang er geen partner is, gebeurt er feitelijk niks in het bedrijf, behalve het scouten van kansen. Uit het laatste kwartaalbericht blijkt dat de onderneming ruim $300 miljoen aan cash op de balans heeft staan. Dat geld is vorig jaar bij de beursgang opgehaald bij de aandeelhouders. Leo Hindery, CEO van Trine, zegt dat Desktop Metal na een evaluatie van meer dan 100 bedrijven als de meest unieke en aantrekkelijke kans naar voren is gekomen. “Een bedrijf dat volgens ons voorbestemd is om de leider te worden in een snel groeiende industrie.” Als redenen hiervoor geeft hij aan de technologie, de diepgaande klantrelaties in verschillende eindmarkten.

Desktop Metal gewaardeerd op $1,8 miljard

Behalve de cash die Trine inbrengt, haalt Desktop Metal ook nog eens $ 275 miljoen op met de uitgifte van PIPE aandelen voor een prijs van $ 10. In totaliteit haalt het met deze stap dus $575 miljoen op. Het bedrijf wordt gewaardeerd op $ 1,8 miljard dollar, blijkt uit een toelichting van Trine op de fusie. Hiermee spreekt men zelf over een discount: vergeleken met andere bedrijven in advanced manufacturing ligt de waardering lager. Vergeleken met Stratasys en 3D Systems is de koerswinstverhouding fors hoger. Na de fusie heeft het bedrijf $ 625 miljoen op de balans staan. In het interview met Forbes zegt Fulop dat Desktop Metal daarmee het beste gekapitaliseerd bedrijf in deze sector is. “Dat stelt ons in staat om een formidabele positie in de markt op te bouwen.” De totale AM-markt zal volgens Terry Wohlers dit decennium met gemiddeld 25 procent per jaar groeien. Ric Fulop wil niet alleen nieuwe producten gaan ontwikkelen maar ook kleinere spelers in de AM-industrie overnemen.

Meer dan 90 bestellingen voor DM Production System; EATON heeft al 4e systeem in gebruik genomen

Hoge marges op de systemen

In de toelichting die Trine bij de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft gedeponeerd, blijkt dat Desktop Metal met het DM Shop System (verkoopprijs $ 290.000, uitlevering gepland voor Q4 2020) over een levensduur van 10 jaar een geschatte omzet genereert van $1,1 miljoen doordat jaarlijks voor ongeveer $ 80.000 consumables en services worden afgenomen. Trine spreekt over een platform met een hoge marge, die in tien jaar tijd oploopt naar 54%.  Het Production System (verkoopprijs $ 2,2 miljoen) levert zelfs nog een iets hogere marge op. De leveringen hiervan zijn gestart; de uitlevering moet in de tweede helft van 2021 op stoom komen. Hier bedragen de verwachte inkomsten uit consumables en service op $ 450.000 per jaar.

Meer dan 90 bestellingen voor Production System

Een van de huidige klanten is EATON, dat in maart vorig jaar het eerste Production System heeft gekocht. In maart dit jaar is al het vierde systeem aan EATON geleverd. Volgens de toelichting van zijn er al meer dan 90 machines van het type Production System gereserveerd, Deze zullen tot in het voorjaar van 2024 uitgeleverd gaan worden. De verkopen van het Studio System, de desktop metaalprinter, groeien van maand op maand met 30 procent. De twee bedrijven zeggen in de toelichting dat de organische groei tot 2025 financieel volledig gedekt is.

Verticale integratie, onder andere in de productie van onderdelen, is een serieuze optie die Desktop Metal overweegt.

Overname materiaal- en onderdelenproducenten?

Hierdoor zijn er kansen om de positie in de waardeketen te verbreden door verticale integratie. Specifiek kijkt men naar producenten van materialen en onderdelenfabrikanten, die de technologie kunnen inzetten. Op dit moment zijn er al kansen geïdentificeerd ter waarde van $ 2 miljard en analyseert het M&A team van Desktop Metal meer dan tien potentiële overnamekandidaten. 29% daarvan zijn actief in de productie van 3D printers, 37% in de productie van onderdelen. Deze mogelijkheid krijgt veel aandacht in de stukken die op de website van de SEC staan. De waardecreatie van een Production System neemt namelijk met een factor 2 tot 6 toe als Desktop Metal een positie inneemt in de productie van metaalpoeders en het bindermateriaal.

Back to top button