Technology

Breekt ExOne als eerste de binder jetting markt open?

Terwijl het in het kamp van de fabrikanten van SLM-printers de laatste tijd stil is, beginnen producenten van binder jetting systemen zich juist meer te roeren. ExOne belooft met de nieuwe InnoventPro machine een verdrievoudiging van de printsnelheid, nieuwe bindmiddelen die het sinteren vergemakkelijken en een AGV voor een, samen met Siemens, volledig geautomatiseerde productie met de reeks metal binder jetting printers.


Binder jetting blijft niet bij beloftes als het om 3D metaalprinten gaat. ExOne staat op het punt de grootste machine, de X1 160Pro, dit jaar nog te gaan uitleveren. Tegelijkertijd kondigt het een nieuwe model voor de onderkant van de markt aan: de InnoventPro. Deze machine is bedoeld als instapmodel. Er wordt wel hetzelfde technologie in de printkop gebruikt als in de X1 printers. Hierdoor kan men makkelijk van de InnoventPro opschalen naar serieproductie. Dat neemt niet weg dat ExOne de klanten voor de nieuwe metaalprinter niet alleen zoekt bij ontwikkelingsafdelingen. Ook toeleveranciers van MIM-onderdelen (Metal Injection Molding) behoren tot de primaire doelgroep.

Aankondiging instapmodel InnoventPro en Industrie 4.0 oplossingen voor hele lijn 3D printers

De Innovent Pro die ExOne over een jaar op de markt brengt. (Foto’s ExOne)

Verdrievoudiging snelheid

Wat is er anders aan de InnoventPro? Allereerst het bouwvolume: er zijn twee opties, 3 en 5 liter. Opvallend in de aankondiging is de nieuwe versie van de printkop. ExOne gebruikt de inkjetprinttechnologie. De nieuwe kop verdrievoudigt de printsnelheid en verlaagt daarmee de kosten per onderdeel. Maximaal kan de InnoventPro zo’n 700 cc per uur printen. Met andere woorden: binnen één shift kan het grootste bouwvolume klaar zijn. Daarom, aldus de fabrikant, is de machine interessant voor jobshops, zelfs als ze grotere volumes compacte producten willen 3D printen.

Nanofuse bindmiddel voor sterkere groene werkstukken

Er zijn nog twee aspecten in de aankondiging die de aandacht trekken. Het eerste is dat de 3D printer geschikt is voor zowel metaal, keramiek als composieten. Het tweede is het nieuwe NanoFuse bindmiddel van ExOne. Nanopoeders vullen de ruimte tussen de poederdeeltjes op. Hierdoor kan er met een lagere temperatuur worden geprint én zijn de groene delen, voordat ze gesinterd zijn, sterker dan tot nog toe. Omdat de groene delen minder kwetsbaar zijn, kan men grotere werkstukken printen, fijnere details en scherpere hoeken. Ook verbetert de oppervlaktekwaliteit. Metalen zoals koper en aluminium laten zich hierdoor makkelijker sinteren in de laatste stap van het proces. ExOne heeft voor de eigen 3D metaalprinters al meer dan 20 materialen beschikbaar. Bij metaal haalt men na het sinteren een dichtheid van meer dan 97%.

ExOne geeft meer informatie over de NanoFuse binder tijdens een webinar op 4 november.

AGV voor de X1 reeks

Om onbemande serieproductie mogelijk te maken, heeft ExOne de handen ineen geslagen met Siemens. De productieversie van de InnoventPro, die in de tweede helft van 2021 op de markt komt, zal Industrie 4.0 ready zijn. Voor de grote X1 160Pro 3D printer heeft ExOne deze week al een AGV aangekondigd, de X1D1. Daarnaast gaat de fabrikant gebruik maken van Siemens Mindsphere om de productie te sturen en te monitoren. Dat gebeurt met de ExOne Scout applicatie in Mindshphere, die ook beschikbaar komt voor smartphones en tablets.

Volledig geautomatiseerd 3D metaalprinten

De X1D1 AGV kan de complete buildbox van deze grote 3D printer uitnemen. Deze heeft een volume van 160 liter en weegt meer dan 700 kilo. De AGV zorgt volledig autonoom voor het transport naar de oven voor drogen. Van hier gaan ze naar een geautomatiseerd depowdering en reinigingstation. Dit gebeurt door robotarmen. Als laatste stap plaatsen de robots de onderdelen in de sinteroven. De ExOne X1 160Pro kan tot 10.000 cc per uur printen. Gaat ExOne als eerste met binder jetting de markt voor serieproductie met 3D metaalprinten open breken?

Back to top button