Top story

3dpbm studie: in 2030 wordt 1% van alle metalen maakdelen geprint

Onderzoekers voorspellen jaarlijkse groei van 3D metaalprintmarkt met 35%

Over tien jaar wordt net iets meer dan 1 procent van alle metalen maakdelen 3D geprint. Dat vertegenwoordigt dan een waarde van $56 miljard. Deze cijfers hebben betrekking op 3D geprinte metalen producten over alle marktsegmenten heen. De voorspelling over de groei van 3D metaalprinten komt van de onderzoeksafdeling van 3D Printing Business Media in Londen.


Het researchteam van 3dpbm heeft de voorbije maanden onderzocht hoe de markt voor 3D metaalprinten zich tot 2030 zal ontwikkelen. Daarvoor hebben ze onder andere een kleine 300 bedrijven uit hun database die een sleutelpositie in deze markt innemen, ondervraagd. Het onderzoek richt zich enkel op de hardware, materialen en services. Alles daarom heen is niet meegenomen.

Vanaf 2025 exponentiële toename 3D metaalprinten van onderdelen

Waarde AM-producten groeit van $3,1 naar $56 miljard

Een van de interessante conclusies uit het rapport is die over de markt voor metalen AM-componenten. De onderzoekers verwachten dat in 2030 de totale waarde van alle metaalproducten die dan wereldwijd worden geproduceerd, zo’n $5,387 biljoen groot is. De waarde van de totale markt voor metalen AM-componenten bedraagt dan $56 miljard, 1,05% dus. Dat lijkt misschien weinig, maar het betekent wel een aardig groeipotentieel. De 3dpbm-onderzoekers schatten namelijk de omvang van deze markt op $3,1 miljard in 2020. Als hun verwachtingen uitkomen, betekent dit dus dat deze markt dit decennium fors gaat groeien. Ze bestempelen dit dan ook als de $56 miljard kans in hun rapport. Goed om te weten is dat 52% van de deelnemers aan dit onderzoek 3D printservicebedrijven waren.

Groei gaat versnellen

De totale markt voor hardware, materialen en 3D print services voor 3D metaalprinten gaat dan ook groeien naar $30 miljard tegen 2030, een gemiddelde groei van 35% per jaar. Afgelopen jaar werd hieraan wereldwijd $1,6 miljard besteed. De 3D metaalprinters zullen voor de meeste omzet zorgen; de omzetgroei (38%) ligt het hoogste bij de printservices. De piek van de jaar-op-jaar groei in de omzet uit hardware verkopen zal rond 2025 liggen, omdat in dat jaar een aantal ontwikkelingen samenkomen. De onderzoekers noemen onder andere het post-covid19 herstel van de economieën, de industrialisatie van AM-workflows en het feit dat enkele nieuwe technologieën dan definitief een plek in de gevestigde markten hebben gevonden.

Het (betaald) rapport kun je hier kopen.

Digitale supply chains

In de tweede helft van 2025 zullen digitale supply chains relevanter worden. De markt voor 3D metaalprinten zal wel vanaf 2025 een exponentiële groei vertonen omdat 3D printservicebedrijven zich dan hebben doorontwikkeld tot full-additive manufacturing fabrieken voor uitbesteedde productie. In de database van 3dpbm zitten momenteel 421 bedrijven die geïnvesteerd hebben in 3D metaalprinten. Een meerderheid van de deelnemers verwacht dat een volledige integratie van additive manufacturing in digitale supply chains tegen het eind van dit decennium mogelijk is.

Verbruiksgoederen steeds belangrijkere inkomstenbron

De onderzoekers schrijven verder dat de hardwareleveranciers tegen 2030 een steeds groter deel van hun inkomsten uit verbruiksmaterialen halen dan ze nu doen. Om zich verder te kunnen ontwikkelen is dit nodig; de bedrijven hebben meer nodig dan alleen de omzet uit de initiële investering in een 3D metaalprinter.

Materialenmarkt groeit 30% per jaar

De materialenmarkt voor 3D metaalprinten gaat dit decennium met jaarlijks 30 procent groeien en is daarmee het segment dat het langzaamste groeit. De onderzoekers schrijven dit toe aan het feit dat het waarde aandeel van de materialen in de totale kostprijs van het product gaat afnemen. Dit komt enerzijds doordat de prijs van materialen zal dalen, anderzijds door de toenemende productiviteit van de printers.

Back to top button