MagazineTechnology

Metaal versus kunststoffen 3D printen: onbenutte kansen voor de metaalindustrie

Dit najaar vinden in Duitsland twee van ’s werelds grootste beurzen voor de maakindustrie plaats. Allereerst in september de EMO in Hannover; een maand later de kunststoffenbeurs K 2019 in Düsseldorf. Beide beurzen hebben het thema 3D printen annex additive manufacturing op de agenda gezet. De een legt het accent op metaal de ander op kunststoffen. Moet vooral de metaalindustrie niet méér kijken naar kunststoffen?

Wat opvalt, is dat veel exposanten ervoor kiezen om het thema op hun reguliere stand te presenteren. Misschien is dat uiteindelijk de juiste plek, maar de kans bestaat dat 3D printen daardoor nu ondersneeuwt in het geweld van de traditionele maaktechnologie.

De toon is gezet

Wat echt jammer is, is dat de aard van de beurzen al meteen de toon zet qua materiaalkeuze. Op de EMO gaat het vooral om 3D metaalprinten; in Düsseldorf draait alles om polymeren. De doelgroepen zijn goed gescheiden. Het zou juist goed zijn als de machinebouwers en andere metaalbedrijven ook eens naar de kunststoffenindustrie zouden kijken. Daar vinden momenteel méér (materiaal)innovaties plaats dan in de metaalindustrie. In menige toepassing van aluminium maakdelen kun je gerust aluminium vervangen door kunststof 3D geprinte onderdelen. En dat worden er alleen maar meer dankzij de nieuwe kunststoffen voor 3D printen die de sector ontwikkelt.

De door het Objexlab van Fontys Hogescholen ontwikkelde grijper voor een hightech machine. Een goed voorbeeld dat het niet altijd metaal hoeft te zijn in de hightech machinebouw.

Kunststof in de machinebouw

In de september-editie van 3D Print magazine kun je lezen waarom slijpmachinefabrikant Studer ervoor kiest om een module voor een van de slijpmachines te 3D printen. In kunststof; dat blijkt prima te voldoen. En zo zijn er meer voorbeelden. Lees in deze editie het artikel over de 3D geprinte grijper die het Objexlab heeft ontwikkeld voor een Philips spin-off. Versnellingen tot 6G leveren geen enkele belemmering op om voor kunststof te kiezen. Het lage gewicht van kunststof biedt zelfs veel voordelen in deze toepassing. Te vaak wordt vanuit de gedachte we doen het altijd zo voor een metaal gekozen als het om machine-onderdelen gaat. En dan gaat men frezen, draaien of gieten, omdat metaalprinten zo duur is.

Als de prijsdruk te hoog wordt, gaan CNC-verspaners vanzelf wel overstag

Out of the box denken

Probeer niet alleen qua design en maaktechniek out of the box te denken, ook qua materiaalkeuze. Karl Wallecan, tien jaar geleden een van de eerste ondernemers in de Benelux die AM-technologie stapte, zegt in deze uitgave te verwachten dat CNC-verspaners vanzelf wel overstag gaan als de prijsdruk zo hoog wordt, dat onderdelen op de klassieke manier niet meer winstgevend te maken zijn. Maar dan ben je eigenlijk te laat. Nu is de tijd om aan de slag te gaan.

Klik hieronder om 3D Print magazine online te lezen

Downloaden gaat via deze link


Back to top button