ManufacturersMaterialsTechnology

Roboze Argo 500: alternatief voor aluminium?

De Italiaanse fabrikant van 3D printers Roboze wil met de nieuwe Argo 500 FDM printer én het nieuwe carbon PEEK filament een deel van de aluminium giet- en CNC markt afsnoepen. De industriële 3D printer is op Formnext gepresenteerd. De Argo 500 is het vertrekpunt voor een lijn die zowel naar beneden als naar boven verder wordt uitgebreid.

 

Carbon gevuld PEEK speciaal ontwikkeld voor Argo 500

Met de Roboze Argo 500 wordt een stap gezet die de Italiaanse fabrikant al vanaf het begin voor ogen heeft gehad. De stap naar de industriële serieproductie met 3D printen als alternatief voor andere technologieën, aldus een van de medewerkers vorige week op de beurs. Vandaar dat alle Roboze 3D printers standaard met kogelomloopspillen worden aangedreven en niet met riemen, zoals bij veel andere FDM printers. “Deze nieuwe machine stelt klanten in staat om metalen werkstukken te vervangen door 3D printen met alle voordelen”, zegt Alessio Lorusso, CEO van Roboze.

 

Verwarmde bouwkamer en vacuüm printbed

De Argo 500 biedt qua technologie een aantal bijzonderheden, afgezien van het bouwvolume van 500 mm in alle drie de richtingen. Zo wordt de bouwkamer verwarmd tot liefst 180 graden C. Deze temperatuur wordt al binnen een uur bereikt, zodat de printjob sneller kan starten. Net zoals een aantal andere fabrikanten op Formnext toonden, zet Roboze een vacuüm bouwplatform in. Hierdoor kunnen de producten gemakkelijker verwijderd worden als de printjob eindigt, terwijl de vacuüm printbed tijdens het printen voor een stabiele hechting zorgt. Qua uitnemen van de producten denkt Roboze al aan robotisering. In de toekomst wordt deze lijn uitgebreid met zowel een kleiner als groter formaat.

 

Nieuw materiaal vergelijkbaar met aluminium

Tegelijk met de Argo 500 introduceert Roboze een nieuw materiaal: carbon PEEK. Het gaat om een PEEK dat gevuld is met koolstofvezels voor extra sterkte. Dit nieuwe materiaal vult de bestaande high performance filaments zoals PEEK, Ultem en Carbon PA aan. Het heeft een treksterkte van 120 MPa. Daarmee denkt Roboze dat klanten aluminium werkstukken kunnen vervangen door 3D geprinte kunststof delen. Vergeleken met kunststoffen als Ultem het nieuwe materiaal betere eigenschappen bij een hogere temperatuur. Voor dit materiaal is de temperatuur waarmee de extruder werkt verder opgevoerd tot 550 graden C. In principe zit in deze machine dezelfde printkop als in de One+400.

 

Argo 500

 

Versnelling digitalisering

Alessio Lorusse zegt dat Roboze met deze nieuwe machine de stap zet naar verdere digitalisering in de maakindustrie. “Hiermee helpen we bedrijven de digitalisering van hun productie te versnellen.” Een aantal klanten uit de automotive en aerospace industrie zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe 3D printer. De levering zal in de loop van 2018 starten. Reken op prijzen van rond de € 150 k.

In de Benelux wordt Roboze vertegenwoordigd door NextStep 3D

 

 

Back to top button