designMaterials

Drie Nederlandse finalisten 3D Pioneers Challenge

MX3D, The New Raw en Royal 3D

Van de 43 finalisten in de 3D PIoneers Challenge 2021 komen er drie uit Nederland. The New Raw, MX3D en Royal3D maken kans op deze design award voor 3D printen. De bekendmaking gebeurt tijdens de aangepaste editie van RapidTech in Erfurt.

De 3D Pioneers Challenge mag zich met recht een internationale competitie noemen. Dit jaar kwamen de inzendingen uit liefst 32 landen op 5 verschillende continenten. Zowel (beginnende) professionals, start-ups als studenten hebben meegedaan. De jury vindt dat de deelnemers duidelijk laten zien dat er een paradigmawisseling plaatsvindt. Producten worden door digitale processen en technieken conceptueel volledig opnieuw bedacht en heruitgevonden. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ‘nieuwe normaal’, zowel ecologisch als economisch.

Finalisten 3D Pioneers Challenge tonen duurzame oplossingen op basis van AM

Een overzicht van alle finalisten.

Designsoftware voor verbeteringen

De deelnemers hebben dit jaar gebruik gemaakt van het aanbod van nTopology om met behulp van het softwareplatform designs te genereren, afgestemd op additive manufacturing als productietechnologie. Hierdoor konden de prestaties van de objecten verbeterd worden. De deelnemers laten zien dat met zo’n softwareplatform niet alleen in de industrie maar ook in de architectuur en zelfs de medicijntechnologie, parametrische oplossingen tot stand komen.

Nederlandse finalisten

MX3D haalt de finale van 3D PIoneers Challenge met een volledig nieuw concept voor een lift, waarvan de structuur met de metaalprinter van het Nederlandse bedrijf additief wordt geproduceerd. Naast MX3D is ook liftenbouwer Schindler bij het project betrokken. Royal3D dingt samen met het architectenbureau Lennaert Capelleveen mee met de R-Iglo. Het gaat hier om een ruimte die voor meerdere doelen inzetbaar is. Het parametrisch ontwerp kan eenvoudig aangepast worden waardoor de ruimte meebeweegt met de toepassing. Het Rotterdamse bedrijf 3D print de iglo met gereycled PET. De R in R-Iglo staat overigens voor Recycled, Reusable, Royal3d en Rotterdam. De derde Nederlandse finalist is The New Raw in Rotterdam. Deze onderzoeks- en designstudio geeft een nieuw leven aan afgedankte materialen door design, robots en vakmanschap te combineren. Voor Coca-Cola in Griekenland produceerde The New Raw met geupcycled plastic zeeafval via robot 3D-printing een serie strandmeubilair. De serie bestaat uit drie verschillende producten: de paskamer, het voetpad en het zonnebed.

Een overzicht van alle finalisten vind je hier. De digitale bekendmaking van de winnaars vindt op 22 juni plaats. Naast €35.000 prijzengeld vallen er veel diensten en software te winnen. De inzendingen van de 43 finalisten zijn op 22 en 23 juni online te zien tijdens RapidTech in Erfurt. De 3D printbeurs legt de nadruk dit jaar vooral op het conferentieprogramma.  

Back to top button