MaterialsTechnology

3D geprinte E-Skin wint hoofdprijs 3D Pioneers Challenge

De Amerikaanse hoogleraar Akilesh Gaharwar heeft de hoofdprijs in de 3D Pioneers Challenge gewonnen. Dat gebeurde met het project E-Skin, waarin Kunstmatige Intelligentie, robotica en additive manufacturing samenkomen. Volgens de jury gaat E-Skin, een 3D geprinte elektronische huid, fungeren als een interface tussen mens en machine.De winnaars van de 3D Pioneers Challenge, met een prijzenpot ter waarde van meer dan  € 175.000, zijn onlangs bekend gemaakt tijdens de 20e editie van Rapid.Tech 3D in Erfurt.

De winnaars die tijdens de uitreiking aanwezig waren (foto’s 3D Pioneers Challenge)


Interface mens en machine

De 3D geprinte E-Skin is een ontwikkeling van studenten aan de Texas A&M University onder leiding van professor Akhilesh Gaharwar, professor and director of research aan de vakgroep Biomedical Engineering van de Texaanse universiteit. De 3D-geprinte elektronische huid (E-huid) kan buigen, rekken en aanvoelen als een menselijke huid, door gebruik te maken van nanotechnologische hydrogels die instelbare elektronische en thermische biosensingcapaciteiten hebben. “E-Skin zal ons leven verrijken als interface tussen mens en machine”, aldus de jury. De aangebrachte hydrogels kunnen rek-, druk- of temperatuurveranderingen herkennen en fungeren als bewegingssensor, spraakherkenningssysteem, touchpad of thermometer. Dit is een belangrijke vooruitgang en veelbelovende toepassingen in robotica, wearables en de gezondheidszorg. De jury was zeker over dit project: de geavanceerde technologieën zoals AI, robotica en additive manufacturing moeten een toekomst mogelijk maken waarin de mens centraal staat.

Printen met houtafval

Dit jaar is er voor het eerst de categorie Industrial aan de 3D Pioneers Challenge toegevoegd. Winnaar hierin is EconitWood uit Duitsland. Het team gebruikt houtresten voor het 3D printen van grote architectonische producten. De jury was onder de indruk van het duurzaamheidsaspect van de EconitWood technologie en de schaalbaarheid. Ook de Duitse startup Willowprint (RWTH Aachen) gebruikt houtafval als materiaal voor het 3D printproces. Het print hiermee onder andere zittingen die aan het einde van hun levensduur weer teruggegeven kunnen worden aan de materiaalkringloop. Willowprint won hiermee in de categorie Material. In de categorie design ging de prijs naar de Amerikaanse Virginia San Fratello met het WUIware project. Uit as van de Californische bosbranden is een nieuw materiaal voor 3D printen samengesteld.

Het totale prijzengeld voor de 3D Pioneers Challenge bedroeg dit jaar meer dan € 175.00. De overal prijswinnaar ontving niet alleen € 10.000 in prijzengeld maar ook onder andere software licenties van nTop, 3Yourmind en Castor en coaching door AM Ventures. Het prijzengeld komt van de deelstaatregering in Thüringen. Een overzicht van alle winnaars vind je hier.

Back to top button