Magazine

One Click Metal 3D print voor Index en Traub machines

Overstap van inkopen naar 3D printen scheelt 100K voor één component

Practice what you preach is zo’n typisch Britse tegeltjeswijsheid. De Duitse machinebouwer Index pakt het letterlijk op. Na de gedeeltelijke overname van One Click Metal print de fabrikant van CNC-machines zelf onderdelen voor de draaifreescentra. En dat levert flinke besparingen op.


Op de TechniShow was One Click Metal één van de deelnemers aan het themaplein Van 3D print naar productie met AM. Bezoekers konden zien hoe het jonge Duitse bedrijf additive manufacturing met metaal laagdrempeliger maakt voor het mkb-maakbedrijf. Tijdens het Open House bij Index lieten beide partijen eveneens de businesscase voor de machinebouwer zien.  


100K kostenbesparing

Sinds Index een deel van de aandelen van het jonge bedrijf heeft overgenomen van Trumpf, is er niet alleen gewerkt aan het industrialiseren van de productie van de 3D metaalprinters, maar zoekt de machinebouwer ook in eigen huis naar toepassingen. Een voorbeeld is een klem voor in de barfeeder voor de meerspindelmachines. In de klassieke productie vergt dit onderdeel hoge assemblage- en opslagkosten. Door het ontwerp aan te passen voor additive manufacturing zijn de elf onderdelen waaruit de klem oorspronkelijk bestond teruggebracht tot één. De hele klem kan in één keer geprint worden. Door verdere aanpassingen is de printtijd met 38% gereduceerd en het volume met 30%. Voor de 500 stuks die de machinebouwer jaarlijks nodig heeft, scheelt dit in totaliteit – inclusief supply chain kosten – € 100.000 op jaarbasis. Index 3D print nu de onderdelen die nodig zijn voor de productie van de meerspindelmachines en hoeft dus geen voorraden meer aan te houden.

Lees hieronder het volledige artikel in Solutions Magazine

Back to top button