Applications

Amerikaanse startup 3D print koperen spoelen voor elektromotor

Geen zeldzame aardmagneten nodig voor e-motor

Goed nieuws voor fabrikanten van elektromotoren, slecht nieuws voor bedrijven die investeren in wikkelmachines om spoelen te maken. ExOne en Maxwell Motors hebben aangetoond dat je zeer efficiënte koperen spoelen voor elektromotoren kunt 3D printen met koper.


De productie van een elektromotor vergt heel wat stappen. Het maken van de wikkelingen is er daar slechts één van. De Amerikaanse startup Maxxwell Motors heeft een nieuw concept gepatenteerd en op basis hiervan lanceert het twee nieuwe productie: een 10 kW lucht gekoelde motor en een 150 kW vloeistof gekoelde motor (axiale flux motor). In plaats van 36 gewikkelde spoelen op de stator, zijn er in het nieuwe ontwerp slechts 1 3D geprint onderdeel nodig.

ExOne betrokken bij ontwikkeling printtechnologie voor Maxxwell Motors gepatenteerd motorconcept

Maxxwell
Een van de koperen spoelen voor de Maxxwell motor. (Foto’s ExOne / Maxxwell)

Duurzamer en betere performance

Het voordeel van dit nieuwe concept zit niet enkel in een eenvoudige productieproces. “Als we het 3D printen, kunnen we de prestaties van de motor zelf daadwerkelijk verbeteren,” aldus Michael Paritee, CEO van Maxxwell Motors. Daarnaast hebben deze motoren geen magneten nodig, dus zijn er geen zeldzame aardementen nodig. “Bij Maxxwell gaan we uit van het meest duurzame en additieve fabricageprincipe om de efficiëntie echt te verbeteren, de hoeveelheid afval te verminderen en de prestaties te optimaliseren”, vervolgt Paritee, die afkomstig is van General Motors. 3D printen betekent minder processtappen en minder afval in het productieproces van de elektromotor.

Binder jetting technologie

Om de spoelen te printen gebruikt de startup de binder jetting technologie van ExOne, dat eerdaags overgenomen wordt door Desktop Metal. ExOne is al lange tijd betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe motorconcept. ExOne heeft aangetoond dat het met binder jetting een zeer efficiënte spoel kan 3D printen. De twee bedrijven gaan nu veder met onderzoek en testen. Uiteindelijk wil Maxxwell de geassembleerde spoelen als een monolithische component 3D printen. Daarmee zouden assemblage, buigen, lassen en andere bewerkingen vervallen.

Voor de automobielindustrie die aan het begin staat van de transitie naar elektrische aandrijflijnen kan dit een doorbraak betekenen. Voor de AM-industrie ligt hier een heel nieuwe markt open.

Back to top button