Technology

3MF opvolger van STL formaat

Het STL-formaat voor 3D printers heeft zijn langste tijd gehad. Dat zat er al aan te komen, maar met de komst van het 3MF consortium waarin partijen als Microsoft, Autodesk en Dassault Systemès samenwerken, is het wel zeker. Het consortium wil een nieuw, beter format voor 3D printfiles ontwikkelen. De eerste versie is a beschikbaar.

 

3MF Consortium lanceert nieuw standaard voor 3D print datafile

HP-programmamanager Louis Baldez hintte er twee weken geleden al op dat er een alternatief in de maak was voor het decennia oude STL-formaat. Nu heeft het consortium zich officieel gepresenteerd. Initiatiefnemers zijn Dassault Systèmes, Autodesk en FIT AG / Netfabb, een Duits bedrijf dat software ontwikkelt om de brug tussen digitale file en 3D printer te slaan, Microsoft, HP, Shapeways en SLM Solutions.

 

Eén file met alle data

De naam van het consortium zegt eigenlijk alles. 3MF staat voor 3D Manufacturing Format. De behoefte aan een nieuwe standaard formaat is groot, vinden de initiatiefnemers. Het nieuwe 3MF moet een aantal tekortkomingen van het uit 1989 stammend STL-formaat opheffen. Zo moet een file in staat zijn om een volledige beschrijving van het model te bevatten, inclusief informatie over kleur en andere karakteristieken. Het moet uitgebreid kunnen worden, zodat het geschikt blijft als er innovaties komen. Een heel belangrijke voorwaarde die het consortium stelt is dat het een open formaat blijft, praktisch en eenvoudig te begrijpen. Het 3MF formaat bevat de complete modelinformatie in één enkel archieffile: mesh, textuur, materiaal, kleur en printticket.

 

Blijft open code

De partijen zijn met elkaar in gesprek geraakt omdat er behoefte is aan producten die naadloos op elkaar aansluiten. In een interview eerder dit jaar gaven experts van SolidWorks al aan dat zij in de toekomst graag zien dat je direct vanuit een CAD-model de juiste informatie naar een 3D printer kunt sturen. Microsoft heeft het 3D file format dat al gebruikt wordt in Windows 8.1 als basis aangeboden. Dit wordt momenteel door het consortium door ontwikkeld. Dat doen de bedrijven binnen het 3MF consortium, dat een onafhankelijke non profit organisatie is. De initiatiefnemers denken dat dit een garantie vormt dat de standaard open blijft en broncodes toegankelijk blijven voor partijen die mee willen ontwikkelen. Het consortium gaat veranderingen vanuit zowel de initiatiefnemers als open source community beoordelen, goedkeuren en integreren in het format.

 

Potenties 3D printen maximaal benutten

Carl Fruth, CEO van FIT / Netfabb, zegt in een toelichting dat er een groeiende behoefte is aan een nieuwe standaard voor de data-uitwisseling tussen ontwerpsoftware en 3D printer. “Deze standaard zal de communicatie met onze klanten vergemakkelijken en ons helpen om ERP- en workflowsoftware te verbeteren.” Peter Weijmarshausen, CEO van Shapeways, denkt dat een nieuwe standaard pas echt de kans biedt om het potentieel van 3D printen volledig te benutten. Ook Autodesk topman Samir Hanna verwachtt dat het potentieel van 3D printen nu pas ontsloten gaat worden. Opvallend is dat SLM Solutions als enige van de grote printerfabrikanten betrokken is bij het consortium.

Illustratie: 3MF Consortium 

Back to top button