3D printservicesoftware

Integratie 3D printen in Windows 10 nieuw verdienmodel voor Microsoft

Microsoft integreert 3D printen in Windows 10 en is tevens een van de initiatiefnemers van het 3MF Consortium. 3D Printshops kunnen tegen betaling gekoppeld worden aan Windows 10. De softwaregigant gelooft namelijk dat consumenten veelvuldig gebruik gaan maken van online 3D printservice bedrijven. 

 

Microsoft gelooft in toekomst online printshops

3D printen is nog niet plug and play zoals iedereen dat gewend is van de PC en de gewone kleurenprinter. De mogelijkheden die je daarmee hebt, zijn veel groter. Met één muisklik kies je bijvoorbeeld voor een snelle, kwalitatief mindere print of juist een hoge resolutie print, waar de printer dan wel lager over doet. Dergelijke mogelijkheden gaat Microsoft in Windows 10 inbouwen.

 

Nieuwe format noodzakelijk

Dat lukt echter niet met het standaard STL-formaat, zegt Adrian Lannin, groepsmanager 3D bij Microsoft en directeur van het 3MF Consortium. Daarom heeft het softwarebedrijf het initiatief genomen om dit consortium op te richten. Wie een eigen 3D printer die met het nieuwe format werkt, heeft aangesloten, krijgt straks op zijn scherm een menu met meerdere afdrukopties. Professionals, zo verwacht Adrian Lanning, zullen gebruik blijven maken van speciale software. “We hebben een standaard driver voor de gewone 3D printers, voor geavanceerde systemen kunnen derden makkelijker specifieke software schrijven.”

 

Integratie online services

Omdat Microsoft gelooft dat veel mensen gebruik gaan maken van online printservices, wil men deze integreren in het nieuwe besturingssysteem voor PC’s en mobiele apparaten. Ïn de VS wordt als eerste 3D Systems gekoppeld aan het nieuwe platform. Dit betekent dat Windows 10 gebruikers straks vanuit hun printmenu direct een printopdracht kunnen plaatsen bij het printbedrijf van dit concern. Daarmee wil Microsoft het werken met 3D printen voor iedereen gemakkelijk toegankelijk maken. Desgevraagd zegt Adrian Lannin dat achter dit idee een voor Microsoft nieuw verdienmodel schuil gaat. 3D print service bedrijven kunnen in Windows 10 geïntegreerd worden als ze een contract met Microsoft sluiten. De Amerikanen krijgen dan een bepaald percentage van de omzet die een printbedrijf haalt via Windows 10.

 

Wat gebeurt in Europa?

Lanning kon nog geen antwoord geven op de vraag of de printservice van 3D Systems wereldwijd in Windows 10 geïntegreerd zal worden of alleen in de VS. Ook kon hij nog geen mededelingen doen over Europese partijen waarmee onderhandeld wordt.

 

 

Back to top button