3D printmarktManufacturers

Wohlers Report: 3D printmarkt doorbreekt grens 4 miljard dollar omzet

Voor het eerst is de wereldwijde markt voor 3D printers, materialen en diensten vorig jaar door de 4 miljard dollargrens gegaan. Volgens het deze week verschenen trendrapport Wohlers Report van Terry Wohlers is de omzet gegroeid tot 4,1 miljard US dollar.

 

Terry Wohlers presenteert 20e editie AM report

 

Terry Wohlers, de additive manufacturing guru wereldwijd, heeft zijn 20e editie van de bijbel voor additive manufacturing gepresenteerd. Tegenwoordig zijn z’n rapporten betaalbaar: de huidige editie kan voor 495 dollar online besteld worden. Voor 500 dollar meer mag je volgende week op Inside 3D Printing in New York aanschuiven voor een diner met hem, inclusief het rapport.

 

Wohlers report
Terry Wohlers heeft de 20e editie van zijn rapport gepresenteerd.

Groei versnelt
Terug naar de feiten die er toe doen. Wohlers concludeert dat de markt verleden jaar nog iets sneller is gegroeid dan gemiddeld in de laatste jaren, namelijk met 35,2 % tot de genoemde 4,1 miljard dollar. Tussen 2012-2014 bedroeg de gemiddelde groei 33,8 %. Volgens zijn telling waren er eind verleden jaar 49 fabrikanten van industriële 3D printers. De deelmarkt voor 3D metaalprinten groeide behoorlijk, met name door groeiende vraag uit de aerospace en medische industrie.

 

Bijdragen uit de Benelux
Het Wohlers rapport telt 314 bladzijden (vergelijk het met de eerste editie in 1994: 40 pagina’s) en is samengesteld mede door 78 co-auteurs in 31 verschillende landen, naast ene groot aantal bedrijven. Daaronder ook auteurs in Nederland en België. Vanuit België heeft professor Jean Pierre Kruth van de KU Leuven meegeschreven aan het rapport; in Nederland Joris Peels van Voxelfab.

 

Azië
Wat opvalt als je naar de inhoud kijkt, is dat Terry Wohlers een behoorlijk aantal Aziatische fabrikanten voor de industriële markt onder de loep neemt. Daarbij zitten enkele bekende namen, zoals Matsuura, Keyence en Roland DG, maar eveneens een hele lijst met in Europa onbekende namen. Het illustreert wel hoe de 3D printtechnologie ook in Azië ontwikkeld wordt. Verder is er een hoofdstuk gewijd aan procesmonitoring bij poederbedmachines, een van de essentiële thema’s bij de 3D metaalprinters. Terry Wohlers gaat ook in op het effect van 3D printen op businessmodellen.

 

Materialise World Conference
Wie de AM guru live wil horen, kan op 23 en 24 april terecht in Brussel, waar hij een van de keynotesprekers is op Materialise World Conference. Hij houdt op de eerste conferentiedag zijn keynote lezing. Wohlers heeft zich ook weer verbonden aan EuroMold, later dit jaar in Düsseldorf.

Back to top button