Manufacturersprinters

Keyence lanceert 3D-printer in Duitsland

Ook het Japanse Keyence begeeft zich op de 3D-printer markt. Van oorsprong ontwikkelt en bouwt Keyence onder andere meetsystemen en digitale microscopen voor de industrie. In Duitsland is sinds kort de eerste 3D-printer van het merk te koop. Wanneer de rest van Europa volgt, is nog niet bekend.

 

Supportmateriaal in water oplosbaar

 

Keyence (omzet in 2013 1,87 miljard euro) zet additive manufacturing technologie al langer in de eigen productie in. De Agilista 3000 moet deze technologie nu bereikbaar maken voor de hele maakindustrie. De Japanners hebben gekozen voor het principe van inkjettechnologie, die enigszins vergelijkbaar is met de DLP-technologie zoals bijvoorbeeld Envisiontec toepast. Het verschil is dat niet een volledig bad wordt belicht, maar eerst druppels vloeibaar fotopolymeer op de juiste plek gepositioneerd worden en deze daarna met een UV-lamp worden gelicht voor het uitharden. Deze technologie levert in de Agilista 3000 een resolutie in de Z-richting op van 15 µm. In de standaard modus bedraagt de resolutie (bij een maximale afmeting van een A4) 20 µm. In een van de voorbeeldproducten heeft Keyence wanden van 0,2 mm dik geprint.

 

De Keyence Agilista is vooralsnog alleen in Duitsland verkrijgbaar.
De Keyence Agilista is vooralsnog alleen in Duitsland verkrijgbaar.

Support makkelijk verwijderen

Een interessant aspect aan de Keyence printer is dat er gebruik wordt gemaakt van een wateroplosbaar ondersteuningsmateriaal. Het is voldoende om het 3D-geprinte product in een bad met water te leggen, waarna het supportmateriaal volledig oplost. Keyence ziet hierin niet alleen een kostenbesparing ten opzichte van concurrenten waarbij het ondersteuningsmateriaal handmatig verwijderd moet worden. Het komt ook nog eens de kwaliteit ten goede. Handmatig verwijderen betekent immers een risico op beschadiging.

 

Keyence Agilista
Een van de toepassingen is het 3D-printen van tooling.

Industriële toepassingen

De eigenschappen van de transparante kunststof kunnen overigens vooraf beïnvloed worden. Hierdoor leent de Agilista zich zowel voor het 3D-printen van flexibele producten als vaste blokken, bijvoorbeeld voor opspanmiddelen. De sterkte is zo goed dat (inbus)moeren zonder probleem ingebracht kunnen worden. In de persdocumentatie geeft Keyence ook als mogelijke toepassing gietvormen voor prototypes. Duidelijk is dat de fabrikant mikt op industriële toepassingen. De 3D-printer wordt geleverd samen met modelleersoftware van Keyence. Hierin is zelfs een module geïntegreerd voor het corrigeren van STL-data. Het printproces zelf kan vervolgens via een webapplicatie gevolgd worden. De Agilista stuurt zelf een email als een printopdracht klaar is of als er materiaal aangevuld moet worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer Keyence de 3D-printer vrijgeeft voor de rest van de Europese markt buiten Duitsland. Een zegsman wilde daar bij de lancering geen mededelingen over doen.

 

Meer informatie

Keyence Duitsland

Back to top button