ApplicationsMaterials

3D food printing: dichterbij dan menigeen denkt

Komt ons voedsel straks uit een printer? Die vraag zou wel eens eerder met ‘ja’ beantwoord kunnen worden dan menigeen denkt. TNO werkt in Eindhoven in een Europees project hard aan 3D voedsel printen voor ouderen en zieken. Want juist de zorgsector is een markt waar deze technologie voordelen biedt.

 

3D Foodprinting Conference toont ambities Nederland op het vlak van voedsel printen

 

Op 21 april vindt voor de eerste keer de 3D Foodprinting Conference in Nederland plaats. Wie denkt dat dit een ver van mijn bed show is, zit er flink naast. Een aantal van de sprekers komt uit Nederland, wat al aangeeft dat hier veel gebeurt aan de ontwikkeling van 3D printen van voedsel.

 

TNO: van besteltool tot 3D printer

Pieter Debrauwer, projectmanager bij TNO, presenteert tijdens de conferentie de vorderingen die gemaakt zijn in een Europees project om voedsel voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben te printen. Het idee hierachter is dat je daarmee de wezenlijke bestanddelen, zoals vitaminen en mineralen, beter kunt afstemmen op de individuele behoeften. Hiervoor is er een compleet systeem gebouwd, van ICT-tools voor de verpleegafdelingen om maaltijden te bestellen, tot een productieunit die print en verpakt. Complete maaltijden, bijvoorbeeld groenten, aardappelen of vlees, aangevuld met voedingssupplementen die op het individu zijn afgestemd. De doelgroep zijn oudere mensen met kauw- en slikproblemen. Nu krijgen deze in zorginstellingen veelal gepureerd voedsel, wat er minder aantrekkelijk uitziet. TNO print bijvoorbeeld wortelpuree in de vorm van wortelen. Of vlees in de vorm van een kippenbout. Daardoor ogen de producten smakelijker. Dit gebeurt met een soort inkjettechnologie.

 

Belang personaliseren

Het grote voordeel van 3D printen is hier niet alleen dat het voedsel weer de oorspronkelijke vorm krijgt. Het kan ook gepersonaliseerd worden door de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vitaminen, omega-3 vetzuren, hardheid en andere zaken individueel instellen. Luc de Witte, lector bij Zuyd Hogeschool en verbonden aan de Universiteit Maastricht, gaat in zijn presentatie in op de kansen die hij ziet om 3D foodprinting in te zetten in de zorg voor ouderen en zieken. Innovaties als deze kunnen volgens hem bijdragen aan een beter voedingspatroon van de doelgroep.

foodprinting
Albert Heijn biedt in de XL supermarkt in Eindhoven de mogelijkheid om gebak te personaliseren door middel van 3D chocolade printen.

Consumenten

De 3D foodprinting technologie biedt ook kansen in de consumentenmarkt. Albert Heijn is onlangs in de nieuwe XL-supermarkt in Eindhoven gestart met 3D printen van chocolade. Klanten kunnen een taart personaliseren. Frits Hoff, directeur van Fablab Maastricht waar deze technologie werd ontwikkeld, gaat daar in zijn presentatie op in. Professor Thomas Loetzbeyer van de hogeschool Weihenstephan Triesdorf trekt dit door naar de gastronomie. Hij presenteert een systeem van plug and play voedselcapsules. In een tweede lezing van deze hogeschool wordt ingegaan op het personaliseren van de maaltijden in het EU project Performance, waarvoor TNO de technologie ontwikkelt. En Dorothée Goffin, directeur van het Smart Gastronomy Lab van de universiteit van Luik denkt dat 3D foodprinting het koken in de slimme keuken van de toekomst alleen maar leuker maakt. Het wordt de nieuwe culinaire praktijk voor voeding en plezier.

De 3D Foodprinting Conference vindt op 21 april plaats in Venlo in de Innovatoren. Hier vind je het hele programma.

Back to top button