Top story

Is additive manufacturing klaar voor het echte werk?

Formnext Connect 2020: wat speelt er in de industrie?

Eigenlijk is de digitale Formnext Connect op dit moment helemaal niet verkeerd voor de AM-industrie. Het alternatief voor de fysieke versie van de beurs, die normaal gesproken deze week zou zijn los gebarsten, dwingt de ruim 200 exposanten zich te presenteren met inhoud. Waarom zou de maakindustrie overstappen naar additive manufacturing? En is de technologie er echt klaar voor?


Niet je concullega’s aftroeven met een nog grotere of imponerende stand, maar je presenteren met waar het uiteindelijk om gaat: welke meerwaarde biedt je product. Nog wezenlijker: welke meerwaarde realiseren je klanten als ze additive manufacturing in hun productieproces integreren? Menig CEO zal deze week in de paneldiscussies en expert sessies supply chain resilience als meerwaarde noemen. Dit is in 2020 een gevleugeld begrip geworden. Onderbrekingen in aanvoerketens als gevolg van covid-19 maatregelen hebben 3D printen de afgelopen maanden op de voorgrond geplaatst. Is de doorbraak begonnen?

Digitale beurs dwingt exposanten zich op de inhoud te richten

Geen stands, geen volle hallen, maar focus op de inhoud, die digitaal gepresenteerd zal worden. Dat is Formnext Connext 2020.

Lange termijn: supply chain optimaliseren

3D printen gaat helpen om supply chains te optimaliseren. Dat is een van de lessen die Intamsys CEO Charles Han uit de Coronapandemie trekt, zo zei hij afgelopen vrijdag in een pré Formnext pressbriefing. “Maar dat is meer voor de lange termijn.” Wat bedrijven vooral ontdekt hebben, is dat je met de huidige materialen en hoog temperatuur printers, zoals Intamsys die bouwt, tijdelijke leverproblemen kunt oplossen. Tandwielen die niet snel leverbaar zijn kunnen geprint worden als overbrugging naar de OEM-vervangingsonderdelen, zodat de machine blijft draaien. Met hoogwaardige kunststoffen als PEEK kun je in bepaalde toepassingen heel goed aluminium vervangen. “We zien veel aanvragen voor 3D printen van vervangingsonderdelen in de maakindustrie”, vult Bart Leferink aan, sinds afgelopen voor jaar VP EMEA bij Intamsys.

Versnelt de transformatie?

Bij HP denkt men dat de transformatie van de wereldwijde maakindustrie op gang is gekomen en bezig is te versnellen, merkte Enrique Lores, president en CEO van HP onlangs op. “De pandemie versnelt de verandering significant.” Niet alleen vanuit de businesskant, ook in de context van geopolitieke veranderingen. “Supply chains worden veerkrachtiger door dichter bij de eindgebruiker te produceren.” Dit thema komt ongetwijfeld aan bod in het Executive Panel waarmee Formnext Connect dinsdag start. De CEO’s van EOS, ACAM, Siemens, Volkswagen en AM Ventures gaan dan met elkaar in discussie over waar additive manufacturing staat en waar de sector heen gaat. Op de tweede dag, woensdag 11 november, gaat Jennifer Johns van de University of Bristol in op de motieven voor reshoring van productie, het potentieel maar ook de uitdagingen die de onderzoeker ziet.

Siemens, EOS en DyeMansion zetten de stap naar verdere automatisering en digitalisering van de hele workflow in additive manufacturing.

Multilasers bij metaalprinten

Wil additive manufacturing deze rol echt gaan uitbouwen en supply chains daadwerkelijk veranderen, dan zijn nieuwe concepten nodig die tot wezenlijke kostenreducties leiden. Daar ligt een van de uitdagingen. Bij de metaalprinters zal de productiviteit omhoog moeten. Formnext Connect 2020 wordt het platform waarop de volgende generatie multilaser metal AM-systemen voor het eerst wordt gepresenteerd. SLM Solutions, dat zich met een compleet nieuwe huisstijl en profilering herprofileert, trekt dinsdag het doek van de nieuwe generatie multilaser systemen. Worden het er acht of nog meer? Velo 3D slaat dezelfde richting in. Want met méér lasers verlaag je de prijs per 3D geprint onderdeel wezenlijk, liet oprichter en CEO Benny Buller onlangs nog bij een preview van de nieuwe Velo Sapphire XC weten. De productiekosten van een microturbine worden 3 tot 5 keer goedkoper.

Procesoptimalisatie

Wat misschien nog wel belangrijker is om met additive manufacturing echt de stap naar serieproductie te kunnen zetten, is de automatisering van het totale proces. Tot nog toe staan de afzonderlijke processtappen te veel op zichzelf. Een partij die hierin fors investeert is HP, dat vooruitlopend op de beurs zowel met AM Solutions als AMT oplossingen heeft aangekondigd voor het respectievelijk automatisch ontpoederen van kunststof onderdelen als het verdichten en vergladden van het oppervlak. Zullen we dit ook aan de metaalkant zien?

AM-Flowbagger
AM-Flow grijpt de kans aan om de nieuwe verpakkingsmodule te presenteren. Het Nederlandse bedrijf is een van de winnaars van de Start-up Challenge.

Siemens, EOS en DyeMansion: geïntegreerd proces

Ook Siemens, EOS en DyeMansion pakken deze week uit met een geïntegreerde oplossing. De drie partijen tonen een end-to-end oplossing voor de schoenzolen industrie, van design via 3D printen in een SLS-machine van EOS tot het nabewerken met de technologie van DyeMansion. “De geautomatiseerde keten van op elkaar afgestemde productiestappen is cruciaal voor een hoge productiviteit en maximale flexibiliteit”, zegt Karsten Heuser, VP Additive Manufacturing bij Siemens Digital Industries. In dit concept is de productieprinter van EOS, de P500, geïntegreerd in een geautomatiseerde lijn. Voor kleinere fabrieken is de Formiga P110 beschikbaar, die vanuit Siemens NX rechtstreeks benaderd worden door de integratie van Eosprint in NX. De drie partijen presenteren dit concept en hun visie op industrialisering van additive manufacturing op de eerste beursdag.

Integratie software

Integratie is ook nodig aan de softwarekant. Stratasys kondigt voor 11 november een presentatie over additive manufacturing binnen het Industrie 4.0 concept aan. Het Amerikaans-Israëlisch concern komt tijdens de beurs met een nieuwe softwaretool waarmee de on demand productie van opspanhulpmiddelen en tooling aanzien versneld wordt. Absoluut een toepassing met groeipotentieel in de algemene maakindustrie. Maar voor serieproductie met additive manufacturing zijn nog andere software oplossingen nodig. Het kost momenteel nog teveel tijd om het printproces voor te bereiden en te optimaliseren.  Desktop Metal komt dit jaar met simulatie software voor het sinteren van binder jetting AM werkstukken naar Formnext Connect. Met Live Sinter kun je digitaal de krimp en vervorming tijdens het sinteren van onderdelen geprint op het Shop System simuleren. Later volgt de versie voor het Production System. Hiermee haalt Desktop Metal trial and error, typerend in applicatie ontwikkeling voor metaalprinten, weg. Ric Fulop, CEO en mede-oprichter van Desktop Metal ziet in Live Sinter een cruciaal gereedschap voor de doorbraak van 3D metaalprinten. “Als producenten de flexibiliteit van de volumeproductie door middel van technologieën zoals binderjetting willen benutten, is Live Sinter een first-of-its-kind oplossing die het pad effent naar voorspelbare en herhaalbare resultaten door het sinterproces te demystificeren”. De software genereert een negatieve offset zodat de onderdelen na het sinteren aan de maat – en vorm – zijn.

Live Sinter
Het resultaat van Live Sinter: de digitale tools voorkomen onnodig tijdverlies met trial and error.

Certificering

Onmisbaar als additive manufacturing een echte productietechnologie wil worden, is certificering. Utimaker kondigde vorige week al aan dat TÜV SÜD voor de S5 en filament van Luvocom het volledige proces gecertificeerd heeft. TÜV SÜD blijkt voor Sauber Engineering nog een stap verder te gaan. Voor de eerste keer is een gecombineerde audit gedaan voor additive manufacturing en kwaliteit. Het resultaat: het eerste Industrial AM Production Site Certification. Hiermee laat Sauber Engineering zien dat het expertise van 3D printen en additive manufacturing  combineert met de kennis van de organisatie en systeem gerelateerde eisen voor AM productiesites. “In mijn ogen kan zakelijk succesvol produceren met additive manufacturing alleen worden geborgd als deze twee zaken soepel gecombineerd worden.”, zegt Matthias Herrmann, ISO 9001 lead auditor bij TÜV SÜD. TUV SUD geeft op 10 november een overzicht van beschikbare certificeringen. Op het vlak van certificering en regelgeving is er 12 november een expertpanel over regelgeving voor de medische industrie. Op 11 november is er het AM Standards Forum.

TUV SÜD heeft de eerste gecombineerde audit voor additive manufacturing en kwaliteit gedaan bij Sauber Engineering.

Duurzaamheid

Een thema dat op Formnext Connect terugkomt in de presentaties is sustainability. Vorige week organiseerde CECIMO nog een seminar over AM als enabler voor een circulaire economie. Covestro, dat onlangs nog de materialenbusiness van DSM inclusief de printmaterialen, heeft gekocht, laat de eerste beursdag zien hoe 3D printen meer circulair wordt. Op de slotdag is er een paneldiscussie over duurzaam design.

Laten de deelnemers aan Formnext Connect hiermee zien dat additive manufacturing klaar is voor het echte werk? Nog niet. Hoe hangt de vlagt aan de materialenkant erbij? En de integratie in CAD software? Echt additive manufacturing vraagt een ketenintegratie. Benieuwd of die deze week zichtbaar wordt.

Formnext Connect duurt drie hele dagen, 10, 11 en 12 november. Deelname aan alle digitale activiteiten is dit jaar gratis.

Een van de producten die Shining 3D vorig jaar op Formnext liet zien.

Back to top button