Applications

Right2Breathe: bijna volledig 3D printbaar beademingsapparaat

Eind deze week wordt de winnaar bekend gemaakt van de #GiveABreathe challenge, een initiatief van Fraunhofer en München Re. De uitdaging: ontwerp een blauwdruk voor noodbeademingsoplossing, die decentraal met 3D printen geproduceerd kan worden.  Het team van Fraunhofer Project Center in Enschede heeft een concept voor een noodbeademingsapparaat ontwikkeld. 


Het team FPC@UT in Enschede heeft onlangs tijdens de virtuele vrijdagmiddagborrel besloten mee te doen aan de #GiveABreathe challenge, een initiatief van het Fraunhoferinstituut en München Re. Doel van deze challenge is oplossingen te ontwikkelen in het wereldwijde tekort aan beademingsapparatuur in de behandeling van Covid-19 patiënten. Deelnemers konden kiezen uit een beademingsmasker of een non invasief beademingsapparaat en als bonusopdracht een training voor ad hoc medewerkers in de zorg. Het Twentse team, dat tijdens de Coronacrisis vanuit huis werkt, heeft door online samen te werken in korte tijd een noodbeademingsapparaat ontwikkeld.

Mechanische delen in 1 keer printen

Alle mechanische onderdelen kunnen in een keer geprint worden met den standaard FDM printer. Het design van #Right2Breathe systeem is zodanig dat het overal geproduceerd en gebruikt kan worden. Een Arduino microcontroller bestuurt het apparaat, dat gebruik maakt van een eenvoudig zuigprincipe om de reanimatiezak te comprimeren tot een bepaald volume lucht, met een gecontroleerde ademhalingssnelheid. Medisch personeel kan het beademingsapparaat zo instellen dat de patiënt goed wordt beademd wordt. Het team gaat nog steeds door met de verdere ontwikkeling. De winnaar van de Give-a-Breathe challenge wordt 24 april bekend gemaakt. Het winnend ontwerp wordt hierna gevalideerd en gaat dan in productie.


Back to top button