3D printmarkt

Stratasys gaat 10% van alle medewerkers ontslaan

3D printindustrie zal uiteindelijk sterker uit de crisis komen

Stratasys wil 10% van alle medewerkers ontslaan. De impact van de Coronacrisis heeft de uitvoering van dit plan versneld, aldus het management van een van de grootste 3D printerfabrikanten. Deze reorganisatie heeft geen invloed op de plannen om de komende tijd een aantal nieuwe 3D printers te gaan lanceren.


Stratasys maakte onlangs nog bekend dat de omzet in Q1 van dit jaar met 13,9% is gedaald tot $132,9 miljoen. Het operationele verlies liep in de eerste maanden van dit jaar op naar $19,9 miljoen (GAAP cijfers). De omzetdaling is vooral toe te schrijven aan de forse afname aan de verkoopkant van 3D printers: min 39,5% vergeleken met een jaar geleden. Ook de omzet in materialen nam met 5,8% af.

Invloed van Coronacrisis

Yoav Zeif, de nieuwe CEO, schrijf deze dalingen toe aan de wereldwijde lockdowns en alle onzekerheid die daarmee in de markt is gekomen. In de toelichting op de Q1 cijfers zei hij twee weken geleden dat Stratasys eind februari al maatregelen heeft genomen om de kosten te reduceren. Zo werd een vacaturestop afgekondigd en werkt het personeel al enige tijd vier dagen in de week.

$30 miljoen besparen

Nu kondigt het management een reorganisatie aan waarbij 10% van de ongeveer 2600 medewerkers wereldwijd ontslagen zal worden. De huidige crisis versnelt de uitrol van deze plannen. “Deze personeelsafbouw is een moeilijke maar essentiële stap in ons lopende strategisch proces om de onderneming beter te positioneren voor gezonde en duurzame groei”, zegt Yoav Zeif. Stratasys doet er alles aan om de impact voor de betroffen medewerkers zo beperkt als mogelijk te houden, alhoewel Zeif zegt zich ervan bewust te zijn dat de arbeidsmarkt juist nu problematisch is. De 3D printerfabrikant verwacht hiermee op jaarbasis $30 miljoen te besparen. De reorganisatie zal geen invloed hebben op de geplande productlanceringen, zoals recent de compacte full colorprinter J55. “Die blijven een topprioriteit.”

Stratasys J55
De lancering van nieuwe modellen, zoals recent de J55, gaat onverminderd door in de komende maanden.

Impuls voor de 3D printindustrie

Voor de langere termijn is de nieuwe CEO namelijk optimistisch. In de toelichting op de Q1 cijfers zei hij onlangs nog te verwachten dat 3D printen per saldo een impuls zal krijgen door alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is. 3D printen is de enige technologie die lokale productie via een digitaal magazijn kan waarmaken. “We twijfelen er niet aan dat alle inspanningen in de Covid-19 bestrijding zullen leiden tot een toenemend bewustzijn van de vele waardeproposities van additive manufacturing.”

Back to top button