3D print experts

Stefan Ritt gaat activiteit Spee3D in Europa uitbouwen

De Australische fabrikant van DED metaalprinters Spee3D komt naar Europa. Stefan Ritt is benoemd tot directeur van de Duitse vestiging. Hij gaat de expansie van Spee3D in Europa coördineren. Ritt krijgt de leiding over alle EMEA-activiteiten van de Australische producent.


Spee3D is de laatste maanden geregeld in het nieuws gekomen met de succesvolle testen van de speciale versie van de 3D metaalprinter door het Australische leger. Het Australische bedrijf past de Cold spray technologie toe in een industriële 3D metaalprinter. Hierbij wordt de energie om het metaalpoeder te smelten uit de kinetische energie van de partikels gehaald. Werkstukken van uiteenlopende legeringen kunnen tot 150 kilogram wegen.

AM-veteraan aan de slag bij Australische aanbieder Cold spray printtechnologie

Kwart eeuw ervaring in AM-industrie

Stefan Ritt is geen onbekende in de AM-industrie. Hij is eind jaren negentig de AM-wereld binnengestapt bij het toenmalige MTT Technologies. Hieruit is later mede SLM Solutions uit ontstaan. Daarvoor is hij enkele jaren export en salesmanager geweest. Later werd hij vice president Global Marketing and Communications. De laatste twee jaren heeft Stefan Ritt meerdere functies vervuld, onder andere bij 3Yourmind maar ook in verschillende standaardisatie gremia. Sinds begin dit jaar is hij aan de slag voor Spee3D, met nu dus de verantwoordelijk voor de expansie in het EMEA-gebied.

Derde Spee3D vestiging buiten Australië

De stap om een Duitse vestiging op te richten, de derde van Spee3D buiten Australië, past in de strategie van de onderneming om wereldwijd de activiteiten uit te bouwen. Byron Kennedy, oprichter en CEO van Spee3D, ziet in Europa een sleutelmarkt voor de onderneming. “Deze vestiging wordt de hoeksteen voor de verdere groei in Europa. We moeten hier een significante positie innemen. Met Stefan Ritt als langjarige kenner van de branche hebben we daar de juiste persoon voor in huis.”

Een koperen CPU-koeler die met de Spee3D technologie is geprint.

Printsnelheid en materiaalkeuze doorslaggevend

Stefan Ritt zegt dat de technologie van Spee3D een leemte opvult die de gevestigde 3D printtechnieken niet kunnen opvullen. “Opbouwsnelheid en materiaalkeuze zijn hierbij de wezenlijke parameters”, zegt Ritt. “Juist in deze moeilijke tijden, waarin we de logistieke ketens zien uiteenvallen, hebben we agile en onafhankelijke productie-eilanden nodig.” Het is daarom dat de Spee3D juist in de Coronatijd naar Europa komt. Eerder dit jaar heeft het concern onder andere gedemonstreerd hoe het kopercoatings kan printen met een antibacteriële werking. Een van de toepassingen waar Stefan Ritt met name naar kijkt is de inzet van de technologie voor de productie van vervangingsonderdelen. “Hier kan onze technologie snel en ongecompliceerd van pas komen.”

Back to top button